OncoKompas: Uniek Gezondheidsportaal voor patiënten met kanker ontwikkeld

1
856

VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA) start begin 2011 een uniek gezondheidsportaal voor kankerpatiënten: OncoKompas. Op een voor Nederland nieuwe manier gaat OncoKompas patiënten ondersteunen om hen zelf of met hulp de weg te laten vinden naar de meest optimale nazorg en revalidatie. Het advies is volledig afgestemd op de persoonlijke gezondheid en situatie van de patiënt.

Op dit moment kent Nederland ca. 400.000 mensen met de diagnose kanker en in 2015 zijn dit er 700.000. De impact van de ziekte en de behandeling is enorm. Patiënten krijgen te maken met uiteenlopende lichamelijke en psychische klachten. Uit onderzoek blijkt dat patiënten zelf veel kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven als zij de juiste, op hun lijf geschreven adviezen krijgen. Iedere patiënt heeft immers andere behoeftes. Nazorg vereist dus maatwerk. Je kunt echter niet iedere patiënt door een eigen team van multidisciplinaire hulpverleners laten begeleiden. Daarom dit gezondheidsportaal: OncoKompas waarmee patiënten in staat zijn zichzelf te helpen: op maat gesneden nazorg voor minder kosten.

Projectleider Irma Verdonck, bijzonder hoogleraar ‘Leven met kanker’ bij VUmc/VU startte eerder dit jaar met de ontwikkeling van OncoKompas samen met het NIPED, instituut voor preventie en vroege diagnose: ‘VUmc/CCA en NIPED beschikken samen over de wetenschappelijke, operationele en ICT expertise om dit bijzondere gezondheidsportaal voor de nazorg van patiënten met kanker te realiseren’.

Volgens Verdonck past de nieuwe aanpak helemaal in een tijd waarin mensen veel op internet zoeken maar het vaak moeilijk vinden om precies te bepalen wat op hun persoonlijke situatie van toepassing is. Vanaf begin volgend jaar krijgen patiënten die voor kanker worden behandeld op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde / hoofd-halschirurgie VUmc als eersten de beschikking over het nieuwe systeem.

Vervolgens zullen andere umc’s aanhaken. Na de evaluatie wordt het portaal verder ontwikkeld en aangepast voor patiënten met andere vormen van kanker.

De aanpassing van OncoKompas is mogelijk gemaakt door de Stichting NDDO Research Foundation. Het wetenschappelijk evaluatie onderzoek van OncoKompas wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding / Stichting Alpe d’HuZes. Peter Kapitein, ambassadeur van Alpe d’HuZes: “Dit is één van de meest concrete innovaties van dit moment, die direct ten goede komt aan de patiënt. Hier doen we het voor”.

1 REACTIE