Hoe onafhankelijk is wetenschap?

  0
  515

  ‘Wetenschap is er niet voor het laboratorium, maar voor de wereld.’ Met dat credo in zijn achterhoofd schreef Frank Miedema, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht, het boek Wetenschap 3.0. Het gaat over de problematiek van onafhankelijkheid, commerciële belangen en authenticiteit in het wetenschappelijke bedrijf. Op maandag 22 maart reikt Miedema het eerste exemplaar uit aan emeritus hoogleraar klinische biochemie en publicist Piet Borst.

  In de moderne wetenschap is de autonomie van de onderzoeker vaak ver te zoeken. Men is in de credit cycle veelal afhankelijk van collega’s en geldverstrekkers. Daarnaast komen de meeste onderzoekers meestal te weinig toe aan reflectie op hun activiteiten. Als dit wel gebeurt, zijn wetenschappers vooral bezig met de maatschappelijke effecten van hun onderzoek.

  In negen heldere essays gaat Frank Miedema in op de problematiek van onafhankelijkheid, commerciële belangen en authenticiteit in het wetenschappelijke bedrijf. Sinds midden jaren ’90 schrijft Frank Miedema bijdragen voor de Amsterdamse Boekengids (tegenwoordig de Academische Boekengids) en De Gids. Wetenschap 3.0 bevat een bundeling van een aantal van deze essays die hij voor deze uitgave heeft geactualiseerd. Frank Miedema is hoogleraar immunologie, decaan en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht.

  Miedema wil bijdragen aan een publiek debat tussen wetenschappers en ‘de samenleving’. In zijn essays gaat Miedema onder andere in op achtergronden van de commotie rond de vaccinatiecampagnes voor HPV en de ‘Mexicaanse’ griep en op discussies over commerciële bemoeienis en onafhankelijke wetenschap. Speciaal voor deze bundel schreef universiteitshoogleraar Herman Philipse het voorwoord.

  Wetenschap 3.0 wordt uitgegeven door Amsterdam University Press.

  Wetenschap 3.0
  Van academisch naar postacademisch onderzoek
  Frank Miedema
  AUP Popular Science ● Amsterdam University Press
  ISBN 978 90 8964 100 7 ● 22 maart 2010
  Paperback, 152 pagina’s ● € 14,50
  www.aup.nl.

  Vorig artikelBeter worden door te werken
  Volgend artikelWebsite voor systematisch leren van incidenten in de zorg
  Avatar
  Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is één van de grootste publieke zorginstellingen van Nederland. Met bijna 10.000 mensen wordt voortdurend gebouwd aan goede zorg met als bouwstenen kennis en mensen. Het UMC Utrecht wil een internationaal toonaangevend universitair medisch centrum zijn waarin kennis over gezondheid, ziekte en zorg wordt gemaakt, getoetst, gedeeld en toegepast. UMC Utrecht maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.