Onafhankelijk instituut voor beoordeling beroepsziekten

De PvdA wil dat er een onafhankelijk instituut in het leven geroepen wordt dat vast kan stellen of er in bepaalde gevallen sprake is van een beroepsziekte. Dat zegt Tweede Kamerlid Grace Tanamal als reactie op de uitzending over beroepsziekten van het KRO-NCRV televisieprogramma De Monitor van zondag 6 december 2015.

[quote_center]Uitzending van De Monitor is zondag 6 december 2015 om 22.35 uur op NPO2[/quote_center]

Nu is het voor werknemers met werk gerelateerde klachten onduidelijk waar ze moeten aankloppen. Jaarlijks worden naar schatting 50.000 mensen ziek door het werk en overlijden er 3000 mensen per jaar als gevolg van beroepsziekte. Dat zijn 8 doden per dag.

PvdA Tweede Kamerlid Grace Tanamal.

“Ik vind dat een heel goed plan omdat mensen hierdoor beter de mogelijkheid hebben om hun recht te halen”, zegt Tanamal. Door het ontbreken van een onafhankelijke instantie draaien discussies tussen werkgevers en werknemers over beroepsziekten regelmatig uit op een jarenlange juridische strijd. “Vaak zijn mensen te ziek om ook nog jaren van hun leven te besteden aan het voeren van rechtszaken”.

Uit onderzoek van De Monitor blijkt dat het vaak lastig is om aan te tonen wat het verband is tussen ziekte en werk, zeker bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Zoals bij dieseldamp waar buschauffeurs en monteurs van onder meer het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB mee te maken hebben.

HR-directeur Peter Buisman.

Ook het GVB juicht een onafhankelijk instituut toe, want ook voor werkgevers is het lastig om uit te zoeken waar expertise in te huren is. “Het zou heel mooi zijn als er vanuit de overheid één loket wordt geopend, waar je als werkgever en als werknemer dit soort klachten kunt neerleggen”, aldus HR-directeur Peter Buisman in de uitzending.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de mogelijkheid van een onafhankelijk instituut laten onderzoeken door adviseursbedrijf PricewaterhouseCoopers. Het rapport daarover wil de minister volgende jaar met werknemers en werkgevers bespreken.

Op www.demonitor.nl is het volledige dossier over beroepsziekten te lezen.

Plaats een reactie