Omroepkiezer.nl helpt tv-kijker

Omroepkiezer.nl wordt maandag 7 mei 2012 gelanceerd door Kieskompas. De website laat burgers zien welke omroep het beste past bij hun programmavoorkeur en kijkgedrag.

Waarom deze Omroepkiezer?
Het publieke bestel staat onder zware druk van bezuinigingen. Het nieuwe kabinet moet na de verkiezingen beslissen wat er met het omroepbestel gaat gebeuren. In Nederland bepalen burgers via een lidmaatschap welke publieke omroep het meeste geld en zendtijd krijgt. Kieskompas bracht de verschillen in programma-aanbod en de maatschappelijke doelstellingen van de publieke omroepen in kaart.

Bezoeker in Nederlandse medialandschap geplaatst
Net als het door de Vrije Universiteit Amsterdam ontwikkelde Kieskompas is Omroepkiezer.nl een volledig transparante en wetenschappelijk verantwoorde test. Alle plaatsingen van omroepen op stellingen zijn onderbouwd met openbare bronnen, zoals hun statuten, missies en beleidsdocumenten.

Door twintig vragen te beantwoorden kunnen bezoekers binnen enkele minuten bepalen welke omroep het best bij hen past. Het gaat hier zowel om stellingen over het eigen kijkgedrag, als over wat een publieke omroep wel of juist níet moet doen. Vervolgens krijgt de bezoeker geen ‘platte’ uitslag, maar wordt hij in het Nederlandse medialandschap geplaatst, te midden van alle publieke omroepen. Met één druk op de knop kunnen gebruikers lid worden van de omroep die het beste bij hen past.

Leden cruciaal voor voortbestaan publieke omroepen
André Krouwel, politicoloog aan de VU en wetenschappelijk directeur van Kieskompas: “Bij het toewijzen van zendtijd en budgetten legt de politiek sterk de nadruk op het aantal leden van een omroep. Leden zijn daarom cruciaal voor het voortbestaan van omroepen. Met onze tool laten wij zien dat er wel degelijk iets te kiezen valt voor potentiële leden. Wij willen burgers graag helpen een goed gefundeerde keuze te maken.” Op basis van de antwoorden van gebruikers wordt ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de opinies van Nederlanders over het publieke omroepbestel.

Meer informatie
www.omroepkiezer.nl

1 gedachte over “Omroepkiezer.nl helpt tv-kijker”

  1. Een TV zender is meer dan genoeg, Ik wil geen reklame of sport zien (misschien een beetje)> Ik wil vooral geen politieke mening opgedrongen krijgen van mensen die het beter weten, ik kies zelf wel een boek. Ik kijk dus nooit Nederlandse televisie.
    Voor radio kunnen ook wel alle zenders behalve radio 1 worden afgeschaft, daar is de politieke propaganda vaak nog openlijker.De radio, ook 1 is er dan niet meer, geeft de weersverwachting en de fileberichten en verspreid nieuws uit een neutrale bron en heeft vooral geen reklame en is alleeen overdag te horen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie