Omgeving ook van invloed op moreel verantwoord gedrag

Of mensen de goede keuze maken binnen hun organisatie is niet alleen afhankelijk van hun eigen morele waarden maar ook van de mensen om hen heen. Dit kan invloed hebben op de manier waarop ethische faux-pas worden besproken en gerapporteerd binnen organisaties.

In haar proefschrift Morality in Interactions: On the Display of Moral Behavior by Leaders and Employees analyseert Suzanne van Gils het samenspel tussen de werknemers en hun organisatorische omgeving. Zij promoveert donderdag 6 december 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Moreel verantwoord gedrag wordt evenzeer bepaald door de context van een persoon als door diens persoonlijkheid. In haar proefschrift biedt Van Gils praktische inzichten in de effecten van moreel verantwoord gedrag in de werkomgeving. Zij ontdekte een unieke invloed van factoren in de sociale context op het morele gedrag van mensen, bijvoorbeeld hoe de morele aspecten van het gedrag van de leider invloed hebben op positief moreel gedrag, zoals het helpen van een collega, of op negatief moreel gedrag, zoals het vervalsen van nota’s of het uitrekken van werk om overuren betaald te krijgen.

Ethisch leiderschap belangrijk voor gedrag medewerkers
Na een golf van ethische schandalen in het afgelopen decennium is er een sterke behoefte aan inzicht in hoe de moraal opgekrikt kan worden en immoreel gedrag in de organisatie kan worden voorkomen. De onderzoeken die in het proefschrift van Van Gils gepresenteerd worden laten zien hoe de afwezigheid van ethisch leiderschap afwijkend gedrag in de hand kan werken. Door het onderzoeken van het effect van variabelen zoals de organisatorische identificatie van onverantwoord moreel gedrag, biedt Van Gils een theoretisch kader voor de ontwikkeling van trainingen in ethisch verantwoord gedrag in organisaties. Dit dient het probleem te ondervangen dat training in ethiek binnen organisaties vaak een gevoelig onderwerp is omdat mensen een afkeur hebben van geheven vingertjes en moraliserende instructies.

ERIM
Het PhD-onderzoeksproject van Van Gils is verricht binnen het Erasmus Doctoral Programme in Business & Management, dat georganiseerd wordt door het Erasmus Research Institute of Management. ERIM is het gezamenlijke onderzoeksinstituut van de Rotterdam School of Management (RSM) en de Erasmus School of Economics (ESE) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Over de promovenda
Suzanne van Gils (1984) studeerde af in de Sociale Psychologie aan de Vrije Universiteit in 2007. Daarna besloot ze haar onderzoek naar menselijk gedrag voort te zetten met promotieonderzoek aan RSM, begeleid door prof.dr. Daan van Knippenberg en dr. Niels Van Quaquebeke aan RSM. Tijdens dit project heeft Suzanne vijf maanden doorgebracht in Californië, als visiting researcher in Prof.Dr. Michael Hogg’s Social Identity lab aan de Claremont Graduate University. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op verschillende internationale conferenties. Suzanne werkt momenteel als Postdoctoral Research Fellow aan de Kühne Logistics University in Hamburg, Duitsland.

Wil je meer gezondheidsnieuws ontvangen, dan kun je natuurlijk ook fan worden van de Facebook pagina van de Gezondheidskrant.

Plaats een reactie