‘Omgaan met onverklaarde lichamelijke klachten’

Maar liefst 30 procent van alle lichamelijke klachten waarmee mensen naar de huisarts gaan blijft onverklaard. Klachten als pijn, vermoeidheid, oorsuizen, hartkloppingen of pijn in de buik of gewrichten kunnen mensen langdurig parten spelen. Met de nodige gevolgen in het dagelijks leven.

Rode Kruis Ziekenhuis-psycholoog Blok en onderzoeker Houtveen bundelen wetenschappelijke inzichten en ervaringen patiënten

Astrid Blok, psycholoog in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en Jan Houtveen, onderzoeker van de Universiteit van Utrecht, schreven een boek met de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van oorzaken en behandeling: ‘Omgaan met onverklaarde lichamelijke klachten’.

29 september 2011 presenteren zij hun boek in het Rode Kruis Ziekenhuis.
Wat is er toch met me aan de hand? Deze vraag houdt veel mensen bezig die kampen met onverklaarde klachten. Onderwerpen als stress, een gevoelig geworden brein, het immuunsysteem en de emmer die overloopt passeren – onder veel meer – de revu. Net als het onderwerp onbegrip van de omgeving.

Wat kun je zelf doen?
Maar de nadruk ligt vooral op het ómgaan met de klachten. De impact is vaak niet gering; op het werk, het priveleven, het dagelijks leven…. Het boek geeft inzicht in de mogelijke oorzaken van het ontstaan en het blijven voortduren van klachten. En beschrijft wat je zelf kunt doen om de gevolgen te beperken en het lijden eronder te verminderen.

De adviezen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en richtlijnen. Door het boek heen komen daarnaast drie patiënten aan het woord, die uit eigen ervaring vertellen wat ze mankeren en hoe ze daar mee hebben leren leven. Het boek is zowel voor hulpverleners als patiënten bedoeld.

Behandeling in het RKZ
In het Rode Kruis Ziekenhuis wordt jaarlijks een flink aantal patiënten behandeld met onverklaarde lichamelijke klachten. Sinds tweeënhalf jaar is er een speciale groepsbehandeling. Op de poli voor onverklaarde lichamelijke klachten wordt in 12 wekelijkse bijeenkomsten niet gezocht naar de oorzaak van klachten, maar gewerkt aan het beperken van de gevolgen op het dagelijks denken, voelen en doen. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van drie verschillende therapievormen: cognitieve gedragstherapie, fysiotherapie en mindfulness.

Over de auteurs
-Astrid Blok is gezondheidszorgpsycholoog in het Rode Kruis Ziekenhuis.
-Jan Houtveen is docent en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht en schreef eerder het boek ‘De dokter kan niets vinden’.

Boekgegevens
Auteurs: Astrid Blok & Jan Houtveen
Titel: Omgaan met onverklaarde lichamelijke klachten
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

Plaats een reactie