Omgaan met dementie? Vier tips

Dementie is een uitdagende en emotionele situatie, vooral wanneer het bij uw naaste optreedt. Het zien van de achteruitgang is voor veel familieleden moeilijk. Ook als mantelzorger kan de zorglast een stuk zwaarder worden. Om u tegemoet te komen, geeft particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen waardevolle tips die u kunnen helpen bij het omgaan met een naaste waarvan de dementie verergert.

1. Blijf verbonden

Zelfs als de communicatie langzamerhand moeilijker wordt, wilt u waarschijnlijk graag zorgen dat u een sterke band behoudt. Praat bijvoorbeeld over gedeelde herinneringen, bekijk oude foto’s of luister naar favoriete muziek. Emotionele connectie draagt bij aan het gevoel van geborgenheid, zelfs een gesprek lastiger wordt.

2. Geduld en flexibiliteit

Dementie kan leiden tot veranderingen in gedrag en stemming. Het is belangrijk om geduldig en flexibel te blijven. Soms is het namelijk moeilijk om de oorzaak van bepaald gedrag te begrijpen, maar als u kalm en begripvol blijft, dan helpt dit u de situatie te beheersen.

3. Overweeg particuliere thuiszorg

Soms kan gedragsverandering leiden tot argwaan, onzekerheid en soms zelfs agressief gedrag naar u als mantelzorger. Het inschakelen van particuliere thuiszorg kan u helpen om zorg bij dementie op te vangen. Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen stelt een vast team van ervaren zorgverleners samen die uw naaste helpen om in een vertrouwde omgeving te blijven. Dit helpt niet alleen bij het handhaven van een routine, maar biedt ook professionele thuiszorg die is afgestemd op de specifieke behoeften van iemand met dementie.

4. Creëer een veilige omgeving

Een laatste tip is om de leefomgeving aan te passen. Denk aan het verwijderen van eventuele struikelblokken, het regelen van goede verlichting en overweeg beveiligingsmaatregelen zoals deursloten om onbedoeld weglopen te voorkomen. Een veilige omgeving minimaliseert verwarring en vergroot het gevoel van comfort voor uw naaste.

Wees u ervan bewust dat het omgaan met dementie voor iedereen anders is. Bovenstaande tips zijn slechts richtlijnen en het is belangrijk om deze aan te passen aan de specifieke behoeften van uw naaste.

Plaats een reactie