Olympische Spelen extra eerlijk

De Olympische Spelen in Londen zijn extra eerlijk. Bezoekers krijgen namelijk Fairtrade gecertificeerde thee, koffie, chocolade, suiker, bananen, wijn en sinaasappels aangeboden. Goed nieuws voor de boeren en arbeiders die deze producten verbouwen, zij kunnen via de eerlijke prijs op eigen kracht werken aan een betere toekomst.

De Fairtrade Foundation, de Engelse zusterorganisatie van Stichting Max Havelaar, schatten in dat in zes weken tijd 10 miljoen Fairtrade gecertificeerde bananen verorberd worden tezamen met 7,5 miljoen kopjes eerlijke thee, 14 miljoen kopjes koffie en 10 miljoen suikerzakjes. Alles bij elkaar opgeteld wordt hiermee ongeveer 100.000 pond aan Fairtrade premie gegenereerd. Een bedrag dat de betrokken boeren in ontwikkelingslanden kunnen investeren in projecten op sociaal, milieu en economisch gebied. Denk hierbij aan scholen, schoon drinkwater, gezondheidszorg en sportvelden.

Het internationale keurmerk voor Fairtrade, in Nederland beter bekend als het Max Havelaar keurmerk, heeft een focus op kansarme boeren in ontwikkelingslanden. Om armoede aan te pakken en boeren een eerlijke kans op ontwikkeling te geven, ontvangen de boeren minimaal een kostendekkende prijs voor duurzame productie en een premie.

Daarnaast gelden bij Fairtrade strenge sociale- en milieucriteria. Zo wordt bestaande handel een motor voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Inmiddels bevindt zich in 25 landen een Fairtrade keurmerkorganisatie als Stichting Max Havelaar. Fairtrade producten zijn afkomstig uit meer dan 60 ontwikkelingslanden en worden geproduceerd door in totaal 1,2 miljoen boeren en arbeiders.

Meer informatie
www.maxhavelaar.nl
www.fairtrade.net

Plaats een reactie