OLVG pleit voor vrouwvriendelijke sterilisatie zonder operatief ingrijpen

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) pleit ervoor om de minimaal invasieve sterilisatiemethode Essure voor vrouwen als standaard in te voeren. In Nederland zijn maar liefst vier keer zoveel mannen als vrouwen gesteriliseerd. Dit komt mede omdat vrouwen denken dat ze voor sterilisatie een operatie moeten ondergaan. Deze vrouwvriendelijke sterilisatiemethode Essure, waar geen operatie aan te pas komt, kan voor vrouwen de drempel verlagen om zich te laten steriliseren. De keuzevrijheid van de patiënte staat hierbij voorop.

Het OLVG kiest met deze sterilisatiemethode – mede op basis van bestaande wetenschappelijke en medische inzichten – voor toegankelijke medische zorg. In circa tien minuten wordt de sterilisatie met een kijkbuisje in de baarmoeder uitgevoerd. De sterilisatie gebeurt zonder hormonen, snijden of dichtschroeien, en zonder narcose of het afbinden van de eileiders. Onlangs is in het OLVG de 10.000ste vrouw met deze methode behandeld. Gynaecoloog dr. Erica Bakkum verricht deze sterilisatie in de geavanceerde gynaecologiepraktijk van het OLVG en is groot voorstander van de methode: “Veel patiëntes denken nog steeds dat zij een operatie moeten ondergaan. Dat is niet meer nodig omdat deze ingreep nu poliklinisch kan plaatsvinden. Er is inmiddels een aantal zorgverzekeraars dat deze behandeling op eigen initiatief volledig vergoedt. Op deze manier kunnen steeds meer vrouwen van deze sterilisatiemethode gebruik maken”.

Aantal sterilisaties in Nederland
Sterilisatie is wereldwijd de meest toegepaste methode van anticonceptie. In Nederland zijn bij 50% van de paren boven de 35 jaar één of beide partners gesteriliseerd. Dit is het hoogste aantal ter wereld op het totaal van de vruchtbare bevolking. Vier keer zoveel mannen als vrouwen zijn in Nederland gesteriliseerd. Onderzoek wijst uit dat economische, culturele en sociale factoren verantwoordelijk zijn voor het grote verschil in het aantal sterilisaties bij mannen en vrouwen. Onderzoeker en gynaecoloog dr. Bas Veersema stelt dat “Nederland wereldwijd een voortrekkersrol vervult in de keuze voor deze sterilisatiemethode met kijkbuisje in de baarmoeder. Als deze methode toegankelijker wordt, kan dat voor een verschuiving zorgen in de verhouding tussen het aantal sterilisaties bij mannen en vrouwen”.

Natuurlijk en veilig
De innovatieve sterilisatiemethode Essure biedt vrouwen een natuurlijke en veilige keuze voor permanente anticonceptie. Tijdens de behandeling worden kleine, buigzame micro-implantaten via de vagina en de baarmoederholte ingebracht in de eileiders. In de volgende drie maanden vormt het lichaam een natuurlijke barrière rondom de polyester vezels in het kleine veertje zodat sperma het eitje niet meer kan bereiken. Vervolgstudies over een periode van vier jaar hebben aangetoond dat de methode 99,8% effectief is.

Plaats een reactie