OLVG start Liesbreuk Expertisecentrum

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) start per vandaag met een Liesbreuk Expertisecentrum. Binnen dit centrum worden voortaan alle soorten behandelingen van de liesbreuk binnen twee weken uitgevoerd. Tevens wordt de mogelijkheid geboden om het onderzoek en de behandeling op één dag plaats te laten vinden.

Volgens gespecialiseerd chirurg Maarten Simons biedt het Liesbreuk Expertisecentrum de patiënt een snelle en deskundige behandeling van de liesbreuk. Simons: “De wachttijden zijn minimaal, de patiënt kan binnen twee weken bij ons terecht. Door de multidisciplinaire aanpak, waarbij professionals uit verschillende disciplines nauw met elkaar samenwerken, verloopt het hele proces efficiënt. Daardoor kunnen we meer patiënten helpen. Daarnaast geven we veel aandacht aan de persoonlijke nazorg door onze patiënten na afloop te bellen hoe het met ze gaat. Dit doen we een dag na de operatie en een aantal weken daarna nog een keer.”

Onderzoek en behandeling op één dag
Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek, waardoor organen die normaal in de buikholte zitten uit gaan puilen. Nieuw bij de behandeling van liesbreuken in het OLVG is het aanbieden van de mogelijkheid om het onderzoek en de behandeling op een dag te doen, ook wel single visit genoemd. De huisarts bepaalt of de patiënt hiervoor in aanmerking komt. Niet elke liesbreukpatiënt is namelijk geschikt voor een single visit door bijvoorbeeld de medische voorgeschiedenis of de lichamelijke conditie.

Expertise
Een aantal van de chirurgen in het OLVG zijn gespecialiseerd in deze operatie. Onder coördinatie van Maarten Simons is in 2003 de Nederlandse en in 2009 de Europese Richtlijn voor de behandeling van de liesbreuk ontwikkeld. Hij behandelt patiënten met complexe en recidief liesbreuken.

Meer informatie op www.olvg.nl/liesbreukexpertisecentrum.

Plaats een reactie