Een revolutionair, no-nonsense kookboek over kracht(OER)voeding uit de natuur en de uitwerking ervan op ons lichaam. Zo zijn paddestoelen goed voor ons immuunsysteem en insecten een perfect alternatief voor vlees.
OERsterk Eten
Dit boek bevat naast lekkere, tongstrelende recepten veel (OER)oude voedingswijsheid in een nieuw jasje, o.a. over eetbare planten, zeegroenten en insecten. Alle recepten zijn eenvoudig te bereiden én E-nummer-, gluten-, lactose- en suikervrij. OERsterk Eten bevat daarnaast veel tips, talrijke leuke w(eet)jes en recepten voor alle seizoenen. Met de favoriete recepten van o.a. Ellemieke Vermolen, Ralph Moorman en Vivian Reijs!
Oeroude voeding uit de natuur, zoals onze voorouders het aten, heeft een fantastische voedingsbodem om preventief onze gezondheid te versterken. Door welke voeding slaap je beter en wat zorgt voor een rustige spijsvertering? En wist je dat paddenstoelen en zeegroenten echte superfoods zijn?
Genieten en gezondheid
OERsterk Eten laat zien dat genieten en gezondheid perfect samengaan. Een boek zonder granen, peulvruchten, melkproducten of geraffineerd suiker, want deze ‘nieuwe’ voedingsmiddelen hebben volgens auteur Richard de Leth nooit deel uitgemaakt van onze oorspronkelijke voeding als jager-verzamelaar. We zijn als mens geen jagers geweest, maar vooral vissers, insecten-eters en verzamelaars. In dit praktische boek staan daarom groenten, kruiden en specerijen in de spotlight, veelal verkrijgbaar uit eigen tuin (zevenblad, brandnetels). Gevogelte en vis kunnen in elk recept naar eigen inzicht worden vervangen of weggelaten.
Gezond eten betekent zeker geen saai eten! OERsterk Eten geeft heerlijke recepten voor alle momenten van de dag gedurende alle seizoenen; van ontbijt-, lunch- dinergerechten tot feestelijke zaligheden. En van basisrecepten voor bouillons, tapenades en kruidenmixen. Wat te denken van zoet notenbrood, zeewierchips, komkommer- brandnetelsoep, frittata met pompoen, chocoladeflikken met meelwormen of pastinaak friet, spicy aardpeercake, pesto van zevenblad en chocolade-kastanjemousse…
In handen van de natuur
Duurzaamheid loopt als een rode draad door het boek. De Leth ziet de wilde natuur als éën grote openbare supermarkt vol pure voeding. Onze gezondheid is het veiligst in handen van de natuur. Ook wordt bij the ‘Future of Food’ stilgestaan. Insecten zullen als eiwitbron nodig zijn om de hele aardbol van eiwit te voorzien. Ze zijn makkelijk te vangen (of verkrijgbaar in de supermarkt), leveren veel (gezonde) eiwitten en zijn veel duurzamer dan bv. rundvlees. Een kilo groei aan insecten kost slechts 18 gram CO2, een kilo groei van een rund 2850 gram CO2. Ofwel, een prima alternatief voor vis of vlees… OERsterk Eten gaat zo terug naar de voeding van de toekomst.
Richard de Leth
Richard de Leth (1982) studeerde geneeskunde aan de VU in Amsterdam, waarna hij zich specialiseerde in de orthomoleculaire geneeskunde. De Leth ontwikkelde drie jaar geleden het OERsterk concept, een uniek totaalconcept voor een optimale gezondheid, waarbij de psyche, de juiste voeding, beweging, ontspanning en de wijsheid van de natuur centraal staan. In zijn eigen praktijk voor Intergrale geneeskunde geeft hij advies op maat en vormt een brug tussen verschillende behandelvormen met als doel om de gezondheid te herstellen, te verbeteren en te behouden. OERsterk Eten is het vervolg op de bestsellers ‘OERsterk’ en ‘OERsterk Leven’ , waarvan al meer dan 80.000 exemplaren zijn verkocht. Daarnaast geeft hij lezingen en masterclasses door het land.
Jolanda Dorenbos
Jolanda Dorenbos (1969) heeft haar hele leven al een passie voor eten en koken. In haar werk als diëtiste merkte ze dat er een ‘missing link’ was omtrent het verkrijgen en behouden van de vitaliteit. In de orthomoleculaire geneeskunde en de klinische PNI vond ze deze antwoorden. Ze heeft een eigen praktijk en geeft daarnaast ‘Oervitaal’ cursussen, kookworkshops, en lezingen.