Oerdriften op de werkvloer

We wedijveren met onze collega’s om nutteloze zaken als kamergrootte, vertonen ongewenst en gewenst seksueel gedrag op de werkvloer, pesten onze collega’s, roddelen om er zelf beter van te worden, en nemen bewust minder competente collega’s aan om daar gunstig bij af te steken.

Lengte en aantrekkelijkheid zijn vaak belangrijker om hogerop te komen dan inhoudelijke kwaliteiten. Mannen vechten elkaar soms letterlijk de tent uit, en vrouwen proberen vaak te voorkomen dat andere vrouwen promotie maken. En dat terwijl we vinden dat we ons in werksituaties professioneel en rationeel zouden moeten gedragen. Maar we worden gedreven door volstrekt irrationele motieven, en blinken uit in destructief gedrag.

In Oerdriften op de werkvloer wordt een evolutionaire benadering van menselijk gedrag in organisaties uitgewerkt die een verklaring wil bieden voor dergelijke vormen van ogenschijnlijk irrationeel gedrag. Het veelal politiek incorrecte betoog wordt geïllustreerd met interviews met ondernemers, politici, beleidsmakers, consultants en wetenschappers.

Bram A.P. Buunk
Prof. dr. Abraham (Bram) Buunk is sinds 2005 Akademiehoogleraar namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Centraal in zijn huidige werk staan de evolutionaire grondslagen van het menselijk sociale gedrag. Van zijn hand verschenen vele artikelen en boeken, waaronder (samen met Mark van Vugt) Applying Social Psychology. From Problems to Solutions (2008), over het toepassen van de sociale psychologie op allerlei probleemgebieden. Van 1995 tot 2000 was hij columnist bij de Volkskrant.

Boekgegevens
– Titel: Oerdriften op de werkvloer
– Auteur: Bram A.P. Buunk
– ISBN: 9789035133815
– Prijs: € 19.95

1 gedachte over “Oerdriften op de werkvloer”

  1. Ik vind het een geweldige leerzame boek. Een wettenschappelijke middel. Heeft niets met etnischeteit te maken maar met economische afkomst. Intersant dat lang, mooi altijd loont. Ook in bedrijven en in de politiek is dit aan de orde van de dag.

    Beantwoorden

Plaats een reactie