Obesitas centrum in regio Eindhoven maakt explosieve groei door

Bariatrisch Centrum Máxima heeft ruim een derde méér zwaarlijvigen behandeld dan het jaar ervoor. Vooral het aantal mensen met zogenaamde morbide obesitas (extreme zwaarlijvigheid) groeide fors: van 91 behandelde mensen in 2008 naar 195 in 2009 en een stijging naar bijna 300 in 2010.

“De stijging van obesitas heeft grote invloed op de volksgezondheid”, zegt dr. Arijan Luijten (chirurg, Bariatrisch centrum Máxima). “Obesitas is gerelateerd aan sterfte, hart- en vaatziekten, suikerziekte en sommige vormen van kanker. Het is dan ook belangrijk om deze mensen goed te kunnen helpen.”

Mensen met een extreem overgewicht kunnen hiervoor geopereerd worden. De twee meest voorkomende ingrepen zijn het maagbandje en de gastric bypass. Bij het maagbandje wordt tijdens een kijkoperatie een bandje om het begin van de maag geplaatst. Daardoor verkleint de maag, zodat de patiënt snel een verzadigd gevoel krijgt. Bij de gastric bypass operatie wordt de maag verkleind, gecombineerd met het ‘omleiden’ van de dunne darm, waardoor de voedselvertering deels wordt onderbroken.
Dr. Luijten: “Het maagbandje geeft goede resultaten. De bypass operatie geeft betere resultaten, maar het is een grotere ingreep. Ook deze operatie wordt tegenwoordig bij ons standaard via een kijkbuisoperatie uitgevoerd, waardoor patiënten veel sneller herstellen dan voorheen.”

Het percentage mensen met obesitas in Nederland is nu ongeveer 10%. Het aantal volwassenen met morbide obesitas (ernstig overgewicht) is verdubbeld sinds 1980. Het ziet er naar uit dat deze trend zich de komende jaren voortzet.

Om goed op deze trend in te spelen heeft het bariatrisch centrum inmiddels een structurele samenwerking met ParaMáx (onder andere diëtisten en fysiotherapeuten van het Máxima) opgezet. “Hiermee organiseren we een team van professionals om de patiënt heen” zegt dr. Francois van Dielen. “Behalve de bariatrisch chirurg zijn namelijk ook de fysiotherapeut, psycholoog en diëtist onmisbaar. Bovendien heeft elke patiënt een vast aanspreekpunt.”

Plaats een reactie