NZa verbetert regels Eerstelijnsdiagnostiek

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een nieuwe beleidsregel gepubliceerd voor de eerstelijnsdiagnostiek (ELD) per 2013. Deze regelgeving stimuleert zorgverzekeraars en zorgaanbieders om de kwaliteit en de kostenbeheersing van de eerstelijnsdiagnostiek te verbeteren.

De beleidsregel biedt zorgverzekeraars en zorgaanbieders een basis om in onderhandeling te gaan over ELD. Doordat de regels duidelijker zijn, krijgen zorgaanbieders meer gelijke kansen om eerstelijnsdiagnostiek aan te bieden. Dit stimuleert dat eerstelijnsdiagnostiek wordt geleverd door de meest doelmatige zorgaanbieder.

De zorgverzekeraar kan door de nieuwe beleidsregel meer gaan sturen op kwaliteit en kostenbeheersing in de eerstelijnsdiagnostiek, bijvoorbeeld door overbodige diagnostiek tegen te gaan en door diagnostiek in te kopen bij de zorgaanbieder met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De verschillende zorgprestaties voor eerstelijnsdiagnostiek staan nu nog in verschillende beleidsregels, afhankelijk van het soort zorgaanbieder. Per 2013 staan deze prestaties bij elkaar in een aparte beleidsregel ELD. De beleidsregel ELD maakt beter duidelijk welke verrichtingen onder de noemer eerstelijnsdiagnostiek vallen. De NZa maakt door deze beleidsregel bovendien helder dat deze prestaties door alle zorgaanbieders gedeclareerd kunnen worden die eerstelijnsdiagnostiek leveren.

Plaats een reactie