Nza publiceert update scan prijsontwikkeling mondzorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een update van de scan prijsontwikkeling mondzorg gepubliceerd. In het document zijn vergeleken met de scan uit januari 2012 meer prestaties toegevoegd. Aan het beeld verandert vergeleken met januari niet veel: de NZa had in januari een bandbreedte gemaakt waarin ze de oude prestaties uit 2011 omzette naar nieuwe prestaties in 2012. De meeste prijzen vallen binnen die bandbreedte.

De NZa monitort de vrije mondzorgmarkt en rapporteert de minister regelmatig, deze update is daar een voorbeeld van. De NZa trekt nog geen conclusies uit de scan, bij een overgang van vaste naar vrije prijzen hebben de spelers op de markt tijd nodig om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. In juni brengt de NZa een monitor uit waarin meer aspecten van de vrije markt worden betrokken, bijvoorbeeld volumegegevens, verspreiding aanbod, serviceverlening, innovatie, kwaliteit van zorg, etc.

De NZa houdt ook toezicht op de markt. Waar nodig kan zij handhaven. Zo was er op de website van een aantal verzekeraars onduidelijkheid over welk percentage er vergoed wordt voor mondzorg. Op aanwijzen van de NZa is dit nu aangepast. Ook start de NZa binnenkort een onderzoek naar het naleven van de transparantieregels: hebben alle tandartsen wel hun prijslijst op de website of in de wachtkamer hangen?

Meer informatie
Marktscan Mondzorg, Publicatie prijsontwikkeling februari 2012

Plaats een reactie