NZa dwingt zorgaanbieders tot tekenen contract

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verplicht zorgaanbieders om contracten van zorgverzekeraars te ondertekenen. Dit blijkt uit het voorgenomen NZa-besluit inzake Apotheek Breskens. Deze apotheek was het niet eens met de inhoud van een contract dat werd aangeboden door zorgverzekeraar Menzis. De rechter concludeerde eerder dat Apotheek Breskens de overeenkomst niet hoefde te ondertekenen. De NZa heeft nu toch anders beslist.

Contracten van zorgverzekeraars ‘altijd redelijk’
De NZa concludeert dat de inkoopmodellen die zorgverzekeraars in contracten opnemen altijd redelijk zijn. Het gaat dan om zogenaamde pakjesmodellen, om preferentiebeleid (al dan niet onder couvert) of een laagste prijs garantie. Om deze reden mag een zorgaanbieder volgens de marktmeester nooit een contract weigeren. Volgens de KNMP blijkt uit het voorgenomen NZa besluit dat van een gelijk speelveld in de contractverhoudingen tussen zorgaanbieders en verzekeraars geen sprake is.

Vervolg
Tot en met 26 november kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen de beslissing van de NZa. De KNMP zal van deze mogelijkheid gebruik maken.

Meer informatie

Standpunt KNMP inzake Aanmerkelijke Marktmacht
Voorgenomen NZa besluit

Plaats een reactie