NWO-Spinozawinnaars onthullen miljoenenplannen

  De vier winnaars van de NWO-Spinozapremie maken op 27 september bekend hoe zij hun premie van 2,5 miljoen gaan besteden. De premie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek kent de prijs jaarlijks toe aan vier topwetenschappers. Demissionair staatssecretaris van OCW Marja van Bijsterveldt reikt de NWO-Spinozapremie uit. De uitreiking vindt plaats in de Nieuwe Kerk te Den Haag.

  De winnaars zijn psychologe Naomi Ellemers, astronoom Marijn Franx, chemicus Piet Gros en classica Ineke Sluiter. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. De laureaten zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren.

  Elke onderzoeker krijgt tweeënhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze.

  Programma uitreiking

  13.30 uur: ontvangst

  14.00 uur: Prof. dr. N. (Naomi) Ellemers, hoogleraar Sociale psychologie van de organisatie aan de Universiteit Leiden. Ellemers combineert praktijkonderzoek met laboratoriumexperimenten om het gedrag van mensen in groepen te bestuderen. De komende jaren wil zij rechtstreeks in de hersenen gaan meten hoe mensen reageren op hun sociale omgeving.

  14.30 uur: Prof. dr. M. (Marijn) Franx, hoogleraar Astronomie aan de Universiteit Leiden. Franx onderzoekt de vorming en evolutie van sterrenstelsels. Dankzij de NWO-Spinozapremie kan hij met Hubble-ruimtetelescoop unieke waarnemingen gaan doen en verklaren.

  15.00 uur: pauze

  15.30 uur: Prof. dr. P. (Piet) Gros, hoogleraar Biomacromoleculaire kristallografie aan de Universiteit Utrecht. Gros bepaalde de 3D-structuur van het reusachtige C3-eiwit, een cruciaal onderdeel van ons afweersysteem. Het onderzoek van Gros legt de basis voor medicijnontwikkeling op het gebied van reuma, lupus, sepsis, nierziekten en hart- en vaatziekten. Gros gaat zich nu richten op de communicatie tussen onderdelen van ons aangeboren afweersysteem.

  16.00 uur: Prof. dr. I. (Ineke) Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Sluiter onderzoekt antieke en hedendaagse ideeën over taal en hun maatschappelijke impact, bijvoorbeeld in opvoeding en onderwijs. Haar NWO-Spinozapremie gaat onder andere naar jong talent.

  16.30 uur: Jos Engelen, voorzitter NWO

  16.40 uur: Staatssecretaris van OCW Marja van Bijsterveldt

  17.00 uur: receptie

  NWO-Spinozapremies
  Het is het zestiende jaar dat de NWO-Spinozapremies worden toegekend. De eerste keer was in 1995. De toekenningen komen tot stand op voordracht. Personen die mogen voordragen zijn de rectores magnifici van de universiteiten en de voorzitters van de afdelingen Letterkunde en Natuurkunde van de KNAW, de adviesraden van de KNAW, de Netherlands Academy of Technology and Innovation, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, en de NWO-gebiedsbesturen.

  Over NWO
  NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende