NWO kent prestigieuze Vici-beurzen toe

31 wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De wetenschappers doen onder andere onderzoek naar de oorsprong van biodiversiteit, zelfvoorzienende gewassen, de gevolgen van tot op steeds hogere leeftijd doorwerken, nieuw huisrecht om privacy in de 21ste eeuw te beschermen en water op de maan.

Investeringen in talent en vrij onderzoek
Vici is één van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren en wordt jaarlijks toegekend. Het is een impuls voor de Vici-onderzoekers, en creëert ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers die in hun onderzoeksgroepen gaan werken. De Vici-onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen.

De Vici-onderzoekers vertegenwoordigen veel verschillende wetenschappelijke disciplines. Een groot deel van de onderzoeken sluit direct aan bij actuele maatschappelijke vraagstukken zoals overstromingsrisico’s en de beveiliging van computersystemen.

Selectie van de beste voorstellen
In totaal dienden 202 onderzoekers een aanvraag voor Vici in. 31 wetenschappers ontvangen uiteindelijk een Vici, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 15%.

Om de beste voorstellen te selecteren, geven per project meerdere wetenschappers uit het vakgebied van de aanvrager hun reactie op het onderzoeksvoorstel. Commissies van gerenommeerde wetenschappers uit verschillende vakgebieden bekijken alle voorstellen vervolgens in vergelijking met elkaar en interviewen de aanvragers over hun onderzoeksvoorstel. Bij het selecteren van voorstellen kijken de beoordelaars naar de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting.

De Vernieuwingsimpuls
Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen.

Meer informatie
Volledige lijst met 31 Vici-onderzoekers en een beschrijving van hun projecten

Plaats een reactie