nVWA sluit 1e convenant voor verminderd toezicht

Op 22 september 2011 sluit de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) voor de 1e keer een convenant met een bedrijf voor verminderd toezicht. Dat gebeurt met speelgoedfabrikant Mattel. Met dit convenant bekrachtigen de nVWA en Mattel Europa hun gezamenlijke inspanning voor een optimale naleving van de wettelijke veiligheidseisen die van toepassing zijn op speelgoed.

De nVWA verwacht jaarlijks met tientallen bedrijven een convenant te kunnen sluiten. Een bedrijf komt in aanmerking voor een convenant als de nVWA met systeemtoezicht vertrouwen heeft gekregen in de eigen controlesystemen van een bedrijf. Door zelfcontrole is de kans op (ernstige) fouten gering. Fouten die toch ontstaan worden snel en adequaat hersteld en herhaling wordt voorkomen door waar nodig processen in de bedrijfsvoering aan te passen.

Doordat de eigen controlesystemen van het bedrijfsleven de nVWA het vertrouwen geven dat de veiligheid van producten geborgd is, kan de nVWA haar toezicht verminderen. Daardoor kan het toezicht op malafide bedrijven worden geïntensiveerd.

Plaats een reactie