NVWA controleert tabaksverkoop op neutrale verpakking

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert vanaf 1 oktober 2021 bij verkooppunten of alle sigaretten en shag in neutrale verpakkingen worden verkocht.

Deze donkergroen-bruine verpakkingen zijn al sinds een jaar verplicht voor nieuw geproduceerde rookwaar. Eventuele oude voorraad mag per 1 oktober 2021 niet meer worden verkocht en overtreding kan een boete opleveren.

Nieuw interventiebeleid tabak en rookwaren

Het nieuwe interventiebeleid tabak en rookwaren geldt voor alle marktdeelnemers: verkooppunten van tabaksproducten en elektronische sigaretten, zoals supermarkten, speciaalzaken en tankstations, maar ook voor fabrikanten, importeurs en groothandels van deze producten. Bij overtreding in een van deze verkoopkanalen, grijpt de NVWA in en kan een boete worden opgelegd of een terugroepactie worden geëist.

Gerichte inspecties

Als consumenten constateren dat (online) winkels nog sigaretten en shag in oude verpakkingen verkopen, dan kunnen zij een melding doen bij de NVWA. Mede op basis van deze meldingen voert de NVWA dan gerichte inspecties uit.

Meer informatie

Fotocredits: Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit

Plaats een reactie