NVVE start landelijke campagne wilsverklaringen

De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, start op 15 september een landelijke campagne wilsverklaringen. Het thema van de campagne is ‘Waardig sterven, dat is toch doodnormaal!’.

Op alle dertien regionale televisie en radio zenders zijn tot eind november commercials te zien en te horen. In de commercials vertellen mensen van verschillende leeftijden waarom zij een wilsverklaring hebben. Aan de orde komen het euthanasieverzoek, behandelverbod, en de niet-reanimerenpenning.

Iedereen weet dat hij eens zal sterven. Wanneer dat zal zijn, weet niemand. En ook weet niemand hoe dat zal gebeuren. Wat de meeste mensen wensen, is na een gezond leven en op hoge leeftijd, rustig in hun slaap te overlijden.

Soms is de werkelijkheid echter anders. Je kunt ongeneeslijk ziek worden, een hartstilstand krijgen, dement worden of in coma raken. Het laatste traject tussen leven en dood is vaak onzeker.

Wat moet er met je gebeuren als jij je wil niet meer kunt uiten? En vooral: hoe moeten de behandelend arts, naasten of de gevolmachtigde handelen als jij je wil niet meer kunt uiten?

Slechts 5% van de Nederlanders hebben hun wensen omtrent hun levenseinde op papier gezet. Met de campagne wil de NVVE mensen erop te attenderen hun wens ten aanzien van het levenseinde vaker op papier moeten zetten. Dit voorkomt misverstanden en/of problemen aan het einde van hun leven.

De wilsverklaringen zijn te bestellen via www.nvve.nl.

De start van de campagne is op 15 september 2010 tijdens de 50plusbeurs in Utrecht.

Plaats een reactie