NVVE biedt petitie ‘voltooid leven’ aan

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillige Levenseinde (NVVE) heeft dinsdag 17 januari 2012 de petitie ‘voltooid leven’ aangeboden aan Anouchka van Miltenburg (VVD), plaatsvervangend voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie. Van Miltenburg is tevens woordvoerder medische ethiek van de VVD. Bijna alle andere fractiewoordvoerders op dit terrein waren hierbij ook aanwezig.

Van Miltenburg ontving de petitie in de vorm van een boek waarin meer dan 1000 brieven zijn opgenomen. Burgers plaatsten op de website GeachteTweedeKamerleden.nl ruim 4000 brieven. Een van de briefschrijvers las haar verhaal aan de voorzitter en aanwezige fractieleden voor. Ook Yvonne van Baarle, initiatiefneemster van Uit Vrije Wil wees op het belang van het burgerinitiatief.

De briefschrijvers roepen de Kamerleden op de problematiek van het zelfgewilde levenseinde bij een voltooid leven serieus te nemen. Burgers vertellen op de website niet alleen hun persoonlijke en vaak zeer aangrijpende verhalen, maar geven ook hun mening over de reikwijdte van de wet, het gebrek aan hulp, de afhankelijkheid van de arts en zelfbeschikking. Zij vragen de Kamerleden onder andere met klem om:

– Het initiatiefwetsvoorstel van Uit Vrije Wil over te nemen;
– De strafbaarheid van hulp bij zelfdoding op te heffen;
– De scholing van artsen over het zelfgewilde levenseinde te verbeteren;
– De verwijsplicht te regelen;
– De ‘laatstewilpil’ beschikbaar te stellen.

Voor alle fractiewoordvoerders was ook een exemplaar van het boek aanwezig.

Plaats een reactie