NutriProfiel meet vitamines in het bloed

Diagnostiek volgens NutriProfiel® is officieel gestart in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. NutriProfiel® geeft persoonlijk voedingsadvies bij bloeduitslagen van vitamine D, vitamine B6, foliumzuur en B12. Het doel van het advies is om meer vitamines via voeding binnen te krijgen. Het persoonlijke voedingsadvies is op basis van de bloeduitslagen in combinatie met de Eetscore, een vragenlijst ontwikkeld door de Wageningen Universiteit.

Vitaminetekort
Er zijn bepaalde patiëntengroepen die meer risico lopen op een vitaminetekort. Maar ook in de bevolking komen vitaminetekorten nog veel voor. Vaak ontstaan tekorten door voeding die niet voldoende vitamines bevat. Een bloedonderzoek en voedingsadvies van NutriProfiel® kan helpen om de voeding te verbeteren zodat in de toekomst problemen voorkomen kunnen worden. Voeding komt op de eerste plaats, supplementen worden alleen aanbevolen als dat nodig is. Een teveel aan supplementen of te hoog gedoseerde supplementen kunnen ook gezondheidsproblemen opleveren. Een voorbeeld is hiervan is het vitamine B6.

Bloedonderzoek
De bloedonderzoeken vinden plaats in het laboratorium voor klinische chemie in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Jacqueline Klein Gunnewiek, klinisch chemicus, vertelt: “NutriProfiel® verricht onderzoek naar de verbetering van de vitaminestatus bij ziekte, gezondheid en sporters. Hierover hebben we onder andere ook contact met huisartsen. Soms hebben patiënten een onvermoed laag of zelfs te hoog gehalte aan noodzakelijke vitaminen in hun bloed. Bijvoorbeeld door ziekte, een eenzijdig eetpatroon of een teveel aan supplementen. Met een goed onderbouwd voedingsadvies is er veel winst te behalen! Door informatie op een nieuwe website www.nutriprofiel.nl kunnen mensen ook zelf beslissen om een bloedonderzoek te laten doen. Voldoende vitamines en mineralen in je bloed voorkomt ook gezondheidsproblemen. Er zijn maar weinig mensen die gezond eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding.”

Samenwerking
NutriProfiel® is ontwikkeld door Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit die samenwerken in de Alliantie Voeding Gelderse Vallei. Diëtisten, medisch specialisten, wetenschappers en analisten werken nauw samen. NutriProfiel® geeft een wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. “Patiënten zijn echt geholpen met een persoonlijk voedingsadvies als een vitaminebepaling uitwijst dat er tekorten zijn,” aldus professor Frans Kok, hoogleraar Humane Voeding aan de Wageningen Universiteit.

NutriProfiel geopend
Diverse onderzoekers en professionals uit de zorg, bedrijven en overheden waren aanwezig bij feestelijke opening van NutriProfiel® op donderdag 28 mei 2015. Jacqueline Klein Gunnewiek, klinisch chemicus en mede-initiatiefnemer van NutriProfiel®, verlootte een eerste ‘Voedingsadvies op Maat’ ter waarde van € 89 onder de aanwezigen. NutriProfiel® is beschikbaar voor consumenten die geïnteresseerd zijn in hun vitaminestatus en voeding en komt op korte termijn beschikbaar voor patiënten van (huis)artsen.

Fotobijschrift: Prof. Renger Witkamp, aanwezig op de feestelijke opening van NutriProfiel® wint tot zijn verrassing het eerste voedingsadvies op maat. Uitreiking door v.l.n.r. Prof Frans Kok, prijswinnaar Renger Witkamp, Jacqueline Klein Gunnewiek, klinisch chemicus, Tom van Loenhout, cardioloog en voorzitter Alliantie Voeding Gelderse Vallei. Fotograaf: Twan Peeters, Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Plaats een reactie