Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score kan een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande voedingsvoorlichting. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond voedingspatroon hebben. Het logo heeft wel tekortkomingen die volgens de Gezondheidsraad voortvarend aangepakt zouden moeten worden. Dit schrijft de raad aan de staatssecretaris van VWS.

Evaluatie van het algoritme van Nutri-Score

Nutri-Score is een logo op de verpakking van voedingsmiddelen dat op basis van de samenstelling ervan een score geeft: van donkergroene A tot rode E. Het logo dat nu al in de winkels te vinden is (vanwege een proef met het logo en via producten uit het buitenland) klopt te vaak niet met de voedingsaanbevelingen zoals de Schijf van Vijf. Daarom is de manier waarop de Nutri-Score wordt berekend herzien.

De Gezondheidsraad heeft de herziene berekening geëvalueerd. De raad stelt vast dat deze vooral beter zichtbaar maakt welke producten een ongezondere samenstelling hebben: die krijgen een gele, oranje of rode score (C, D of E). Bij de groene scores (A en B) maakt Nutri-Score vaak wel, maar nog niet altijd genoeg onderscheid, bijvoorbeeld tussen witte en volkoren varianten van pasta en rijst.

Ook zouden meer plantaardige oliën en zachte margarines en halvarines een groene score moeten krijgen en laat de nieuwe systematiek van Nutri-Score soms nog veel ruimte voor ongezonde toevoegingen als zout en suiker.

Meerwaarde voor het logo

De raad ziet meerwaarde voor het logo, als middel om producten met elkaar te vergelijken. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond voedingspatroon hebben.

Het logo is een aanvulling op de bestaande voedingsvoorlichting die van groot belang blijft voor een volwaardig, duurzaam en veilig voedingspatroon. Het logo is niet perfect, maar de raad ziet voldoende mogelijkheden het verder te verbeteren. Essentieel is dat de tekortkomingen daadwerkelijk worden opgelost.

Verder vindt de raad het noodzakelijk bij invoering van het logo te onderzoeken welk effect het heeft op het gedrag van consumenten en producenten om te bezien in hoeverre het daadwerkelijk bijdraagt aan een gezonder voedingspatroon.


Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een zogeheten voedselkeuzelogo, een hulpmiddel voor de consument om gezondere keuzes te maken wanneer die voedingsmiddelen koopt. De Nutri-Score staat op de voorkant van de verpakking. Met een kleur en een letter kun je zien in hoeverre het voedingsmiddel past binnen een gezond eetpatroon: de donkergroene A is de meest gezonde keuze; de rode E de minst gezonde. Niet alleen Nederland, maar ook andere Europese landen werken of overwegen te gaan werken met Nutri-Score, waaronder Frankrijk en België.

Plaats een reactie