Nurse practitioner helpt behandeling nierschade

Arjan van Zuilen onderzocht bij 800 patiënten met chronische nierschade of het toevoegen van een gespecialiseerde verpleegkundige aan de behandeling leidde tot een betere controle van cardiovasculaire risicofactoren en een afname van hart- en vaatziekten. De verpleegkundige hielp bestaande richtlijnenen te implementeren.

Het blijkt dat veel patiënten bij start van het onderzoek de behandeldoelen uit richtlijnen niet halen. Er zijn verschillen tussen de verschillende ziekenhuizen voor het behalen van behandeldoelen die blijven bestaan na correctie voor verschillende verstorende variabelen. De beste verklaring lijkt toch een verschil in de benadering van cardiovasculair risicomanagement bij artsen te zijn. Het aantal hart- en vaatziekten was niet lager in de interventiegroep.

Door de ervaring opgedaan met de nurse pracititioner ontstaat wel de indruk dat de nurse practitioner de rol van de arts in de begeleiding van de patiënt met chronische nierschade gedeeltelijk kan overrnemen.

Promotiegegevens
Promovendus: Arjan van Zuilen
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Masterplan: multifactorial approach and superior treatment efficacy in renal patients with the aid of nurse practitioners
Promotor 1: Prof. dr. M.C. verhaar
Promotor 2: Prof. dr. J.F.M. Wetzels
Promotor 3: Prof. dr. M.L. Bots
Copromotor 1: Dr. P.J. Blankestijn
Datum en tijd: 27/10/2011 14:30
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie