Nuon Solar Team demonstreert Nuna6 in Olympisch Stadion

Het Nuon Solar Team liet donderdag 11 augustus 2011 in het Olympisch Stadion in Amsterdam zien dat zonnewagen Nuna6 klaar is om de wereldbeker zonneracen terug te halen naar Nederland. Het team toonde aan familie, vrienden en relaties hoe Nuna6 presteert op het gebied van snelheid, energieverbruik en weggedrag. De zonnewagen heeft een maximumsnelheid van maar liefst 145 km/uur. De verwachting is dat Nuna6 op het 3000 kilometer lange traject in Australië een gemiddelde snelheid van 95 km/uur gaat halen.

Onder grote belangstelling van relaties en familie demonstreerde het Nuon Solar Team de Nuna6 op de atletiekbaan in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Voor alle belangstellenden was het vandaag de enige kans om Nuna6 te zien racen in Nederland, voordat het team vertrekt naar Australië. De dertien teamleden hebben anderhalf jaar hard gewerkt aan Nuna6 en wilden graag laten zien wat de zonnewagen in huis heeft.

In een race van Nuna5 (team 2009) tegen Nuna6 heeft het Nuon Solar Team vandaag aangetoond dat Nuna6 de meest efficiënte auto is; Nuna6 heeft bijvoorbeeld minder zonne-energie nodig om met dezelfde snelheid te kunnen rijden. Dit komt doordat de auto minder luchtweerstand heeft en een stuk lichter is. Hiermee heeft het Nuon Solar Team alle kaarten in handen om de World Solar Challenge te kunnen winnen.

Nuna6 is al getest op aërodynamica in de windtunnel in Marknesse, op snelheid op de landingsbaan van vliegveld Valkenburg, op de baan bij DAF in Sint Oedenrode en op de testbaan van de RDW in Lelystad. Het team zal de auto verder aan testen onderwerpen tot haar vertrek naar Australië eind augustus.

Volgens teamcoach Wubbo Ockels heeft het team ‘een uitstekende kans om te winnen’. Hij stelt: ‘Elke keer denk je dat een auto de beste ooit is. Dat dachten we in 2009 ook met Nuna5. Maar het blijkt elke keer weer beter te kunnen. Ook bouwt dit team voort op de kennis, ervaring en successen van haar voorgangers. In zoverre is dit dus het beste team ooit’.

Coureur Bruno Moorthamers heeft alle vertrouwen in de prestaties van Nuna6: ‘Nuna6 is lichter dan alle vorige Nuna’s en ook de luchtweerstand is weer 10% lager dan van haar voorganger. En die was al supersnel. Maar bovenal rijdt Nuna6 heerlijk. Uit de tests blijkt dat onze inspanningen om de auto zo betrouwbaar mogelijk te maken, prima hebben uitgepakt’.

World Solar Challenge
Op zondag 16 oktober start de elfde editie van de World Solar Challenge in Australië. Ruim 45 teams uit meer dan 20 landen racen dan over de Stuart Highway van Darwin naar Adelaide. Het Nuon Solar Team doet al sinds 2001 mee aan dit tweejaarlijkse wereldkampioenschap zonneracen. Sindsdien boekte het team vier overwinningen op rij en werd het – ondanks een zware crash – knap tweede in 2009. Nu gaat het team terug naar Australië. ‘De wereldbeker moet terug naar Delft’ is het motto van het team.

Plaats een reactie