Nuclear Security Summit 2014 in Den Haag

Nuclear Security Summit in 90 seconden

Nederland organiseert op 24 en 25 maart 2014 in Den Haag een internationale top over nucleaire beveiliging, de Nuclear Security Summit 2014 (NSS).

Minister-president Rutte benadrukte het belang van de top tijdens een persconferentie: “Er is in de wereld een aanzienlijke hoeveelheid nucleair materiaal. Als dat in handen van terroristen valt zijn de gevolgen niet te overzien. De internationale gemeenschap moet zich tot het uiterste inzetten om dat te voorkomen. Ik ben als voorzitter zeer gemotiveerd om de top tot een succes te maken. Zo draagt Nederland bij aan een veilige wereld.”

Persconferentie Nuclear Security Summit 2014Persconferentie Nuclear Security Summit 2014

Doel van de Nuclear Security Summit is het verminderen van de hoeveelheid nucleair materiaal in de wereld, en het verbeteren van de beveiliging ervan. Er nemen 53 landen en vier internationale organisaties deel aan de onderhandelingen hierover. De diplomatieke en organisatorische voorbereidingen zijn al geruime tijd in volle gang.

Minister Timmermans: “Het is belangrijk dat de wereldleiders persoonlijk deelnemen aan de top. Als je afspraken wilt maken over grensoverschrijdende maatregelen is directe betrokkenheid van de hoogste politieke leiders nodig. Dan kun je resultaten boeken die anders niet, of pas na langere tijd, worden bereikt.”

De NSS is de grootste top ooit in Nederland gehouden. De komst van 58 wereldleiders brengt uiteraard verkeers- en beveiligingsmaatregelen met zich mee. In de voorbereidingen worden zorgvuldige afwegingen gemaakt tussen veiligheid en de continuïteit van het maatschappelijk verkeer.

Burgemeester Van Aartsen: “Het is een gigantisch project. Er zijn ongelooflijk veel instellingen bij betrokken, van ministeries en de politie tot private partijen als Schiphol en HTM. Doel is een waardig, veilig en ongestoord verloop van deze grootste top ooit in Nederland gehouden. De voorbereidingen zijn in volle gang, bij de betrokken ministeries en diensten en op het stadhuis.”

De Nuclear Security Summit is een initiatief van president Obama. De eerste NSS-top werd in 2010 gehouden in Washington, de tweede in 2012 in Seoul. Op verzoek van Obama organiseert Nederland de voorlaatste top in 2014. Minister-president Rutte is voorzitter van de top, minister Timmermans is verantwoordelijk voor de inhoudelijke en organisatorische voorbereiding. Van Aartsen is burgemeester van gast stad Den Haag.

Plaats een reactie