Nu zes EUR-wetenschappers lid Jonge Akademie KNAW

De Jonge Akademie heeft nieuwe leden benoemd. Daarbij zijn twee wetenschappers van de EUR: psychologe dr. Elke Geraerts van de Faculteit der Sociale Wetenschappen en neurobioloog dr. Casper Hoogenraad van het Erasmus MC.

Het zijn jonge onderzoekers in de leeftijd 25 – 45 jaar, die geselecteerd zijn op basis van wetenschappelijke excellentie, interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 17 maart 2011 in het Trippenhuis in Amsterdam.

De Jonge Akademie is binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen een zelfstandig platform van vijftig jonge topwetenschappers met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid. De Jonge Akademie organiseert inspirerende activiteiten voor verschillende doelgroepen op het gebied van interdisciplinariteit, wetenschapsbeleid en wetenschap en maatschappij.

Dr. Elke Geraerts (psychologie, Erasmus Universiteit Rotterdam)
De werking van het geheugen na traumatische ervaringen zoals kindermisbruik. Op dit terrein heeft Elke Geraerts (1982) in korte tijd een internationale reputatie opgebouwd. Recent startte ze een nieuwe onderzoekslijn, gericht op het ontwikkelen van nieuwe cognitieve therapieën voor depressie en angststoornissen. Hiervoor werkt ze samen met clinici die deze behandelingen in de praktijk brengen. In onderzoek opgedane kennis zet zij verder onder meer in bij workshops voor justitie en advocatuur.

Dr. Casper Hoogenraad (moleculaire neurobiologie, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam)
Casper Hoogenraad (1973) geldt als een van de grootste talenten in de moleculaire wetenschappen in Nederland. Hij ontdekte verschillende moleculaire processen die de werking van het geheugen kunnen verklaren. Een opvallende doorbraak daarbij is dat nu met behulp van hoge resolutie microscopie de beweging van geheugenmoleculen zichtbaar worden gemaakt in hersencellen. Voor dit onderzoek ontving hij onder meer de prestigieuze European Young Investigators Award.

De vier andere EUR-leden van De Jonge Akademie zijn: prof.dr. Ingrid Robeyns (Faculteit der Wijsbegeerte), dr. Tamara van Gog (Faculteit der Sociale Wetenschappen), prof.dr. David de Cremer (Rotterdam School of Management) en prof.dr. Steven Stremersch (Erasmus School of Economics).

Plaats een reactie