Nu nesten eikenprocessierups verwijderen

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) adviseert gemeenten, terreinbeheerders en ook tuinbezitters om de komende periode nesten van de eikenprocessierups te laten verwijderen. Dit voorkomt een explosieve groei van deze rups volgend jaar.

De meeste eikenprocessierupsen zijn nu aan het verpoppen. Verwijderen van de nesten moet plaatsvinden vóórdat ze uitvliegen als vlinders en weer eitjes leggen. Vanwege het risico op gezondheidsklachten moet dat worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf.

Risico bij flinke wind voorkomen
Er zijn nu bijna geen eikenprocessierupsen meer, waardoor er minder brandharen in de lucht komen. Bij flinke wind bestaat er nog wel een risico op het vrijkomen van brandharen die in de nesten zitten, en kunnen oude nesten uit eiken vallen. Zo kunnen (landbouw)huisdieren ermee in aanraking komen. Weghalen voorkomt dit risico. Ook bij het snoeien van eiken later in het seizoen loopt men dan geen kans om in aanraking te komen met nesten.

Veel overlast in 2011
Dit jaar is lokaal sprake van veel overlast. Alleen in het noorden van de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland en op de Waddeneilanden zijn geen eikenprocessierupsen aanwezig.

Meer informatie
nVWA-informatieblad ‘Hoe herken ik de eikenprocessierups?’
nVWA-website Eikenprocessierups

Plaats een reactie