Novo Nordisk Award voor Erica van den Akker

Erica van den Akker kreeg begin februari de Novo Nordisk Award uitgereikt. De kinderarts-endocrinoloog van het Erasmus MC kreeg de prijs voor haar onderzoek naar de verschillen in individuele gevoeligheid voor een groep specifieke hormonen, die invloed heeft op diverse stofwisselingsprocessen.

Toepassing
Het juryrapport noemt het onderzoek een mooi voorbeeld van ‘translational research’. De studie omvat niet alleen het onderzoek naar de individuele gevoeligheid voor de zogenaamde glucocorticoïden, Van den Akker keek aansluitend naar de toepassing van die kennis op een aantal patiëntengroepen met gedefinieerde ziektebeelden.

Kinderen met astma
Aan de award is prijzengeld van 10.000 euro verbonden. Van den Akker: “Wij zijn in het Erasmus MC recent een studie begonnen naar kinderen met astma, maar onze subsidieaanvraag is niet gehonoreerd. Deze prijs helpt de studie op gang.”
Het doel van Van den Akkers huidige onderzoek is om uiteindelijk tot een test te komen, waarmee op voorhand aangetoond kan worden of een kind met astma hypersensitief reageert op corticosteroid-medicatie, of er niet of in mindere mate gevoelig voor is. “Dat is belangrijk omdat kinderen die hypersensitief op de medicatie reageren ernstige bijwerkingen kunnen krijgen, zoals de onderdrukking van de bijnier-as. En dat is levensbedreigend,”, aldus Van den Akker.

Methodiek ontwikkelen
Stap twee van het onderzoek is het ontwikkelen van een methodiek, waarmee vooraf per patiënt de juiste dosis kan worden vastgesteld. Van den Akker:“Nu duurt het vaak een half jaar voordat een patiënt goed is ingesteld op de medicatie. Dat is vooral voor een kind heel lang. Wij willen aan de hand van speekseltesten vaststellen wat de juiste dosis is.” (VS)

Plaats een reactie