Nooit meer lang wachten op uitslag radiologie

Patiënten die in het ziekenhuis met een CT-scan, MRI of röntgenfoto’s onderzocht zijn op kanker of andere ingrijpende aandoeningen en ziektes, hoeven voortaan geen weken meer te wachten op de uitslag of een eventuele second opinion. Het nieuwe bedrijf RadiologieUitslag.nl garandeert hen dat ze binnen één dag, of als ze willen zelfs binnen vier uur, de uitslag op hun computer hebben.

Dat kan door gebruik te maken van teleradiologie, een methode waarbij foto’s van patiënten via internet naar radiologen buiten het ziekenhuis worden gestuurd. In Amerika en Singapore wordt teleradiologie al vaak toegepast. Nu kunnen ook Nederlandse patiënten er gebruik van maken. Bij de balie radiologie in het ziekenhuis kunnen ze digitale kopieën van hun foto’s opvragen op een cd, dvd of USB-stick en die uploaden via de website www.radiologieuitslag.nl. Het bedrijf laat die vervolgens beoordelen door hooggekwalificeerde radiologen van internationale instituten. Die geven binnen één dag, of desgewenst binnen vier uur, een deskundige beoordeling.

,,Wij zijn dit bedrijf begonnen omdat we het onacceptabel vinden dat mensen weken in spanning moet zitten wachten op een uitslag die hun hele leven op zijn kop kan zetten,” stelt Maarten Klessens, een van de initiatiefnemers van RadiologieUitslag.nl. ,,Stel, je bent kankerpatiënt, je voelt je schoon en prima. Dan wil je toch geen drie weken zitten wachten om te horen of je kankervrij bent of niet. Na allerlei onderzoeken aan het eind van de dag de uitslag krijgen is acceptabel, langer moeten wachten niet.”

In Nederlandse ziekenhuizen moeten patiënten soms twee tot drie weken op de uitslag wachten. Volgens hem zijn het niet de radiologen die er zo lang over doen, maar zorgen allerlei procedures en organisatorische zaken binnen ziekenhuizen voor vertraging. Uit een eigen enqu(ee)te onder enkele honderden mensen bleek dat 89 procent van de ondervraagden niet twee tot drie weken in spanning willen zitten.

Omdat door hoge werkdruk en bezuinigingen op de gezondheidszorg foto’s zelden door twee radiologen worden bekeken, kan ook een snelle second opinion mensen geruststellen. Meestal moeten ze daar echter enkele maanden op wachten. ,,Maar je wilt toch zeker weten of de juiste diagnose is gesteld,” zegt Klessens.

Patiënten betalen voor de snellere beoordeling van hun onderzoeksfoto’s. Wie binnen een dag duidelijkheid wil betaalt 125 euro, wie binnen vier uur een uitslag wil hebben 160 euro. De komende tijd moet blijken of zorgverzekeraars deze kosten vergoeden. Klessens geeft toe dat hij een commercieel gat in de medische markt heeft gevonden. ,,Maar wel een met een maatschappelijk tintje. Waarom kunnen Nederlandse ziekenhuizen de uitslag niet binnen een dag klaar hebben?,” vraagt hij zich af.

RadiologieUitslag.nl maakt het patiënten zo eenvoudig mogelijk. Op de website worden zij via vijf stappen door de procedure geleid. Ook kunnen ze een brief uitprinten waarmee ze bij de balie radiologie digitale kopieën van hun foto’s kunnen opvragen.