Non invasieve beademing voor COPD-patiënten

COPD-patiënten die acuut benauwd worden, kunnen voortaan voor een nieuwe, aanvullende behandeling terecht op de algemene verpleegafdeling in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg. De longartsen hebben hier de zogeheten non invasieve beademing (NIV) geïntroduceerd.

Vlnr: Marita Uitslag, teamleider, Minke Bouwhuis, verpleegkundige, Moni Mukhopadhyay, longarts ( Foto door Léon van der Brug, Saxenburgh Groep )

Non invasieve beademing is een vorm van ademhalingsondersteuning waarbij de patiënt met behulp van een masker aangesloten wordt op een beademingsapparaat.

De behandeling is bedoeld voor patiënten met ernstige COPD, die een acute verergering van hun benauwdheidsklachten ondervinden. Het is een aanvullende behandeling, die gegeven kan worden naast de zuurstof en medicatie. De indicatie voor deze NIV behandeling wordt per patiënt tijdens opname door de longarts beoordeeld.

Het doel van NIV is om de patiënt te helpen met ademen om zo de intense vermoeidheid te laten afnemen. Hierdoor wordt een sneller herstel bewerkstelligd.

Door NIV aan te bieden voldoet het ziekenhuis aan alle eisen die worden gesteld aan een volwaardige longafdeling. In het Röpcke-Zweers Ziekenhuis zijn sinds kort drie longartsen werkzaam, die zich ondersteund weten door speciaal geschoolde verpleegkundigen.

Plaats een reactie