Nomineren Johan Stekelenburg Compliment begint op Dag van de Arbeid

Vanaf de Dag van de Arbeid (zaterdag 1 mei) kunnen er weer voordrachten gedaan worden voor het Johan Stekelenburg Compliment. Deze tweejaarlijkse onderscheiding is bedoeld voor een persoon of organisatie die zich belangeloos inzet voor mensen zonder baan. Aan de onderscheiding zijn een geldprijs van € 15.000,- en een kunstwerk verbonden.

Nominaties kunnen gedaan worden via de website www.johanstekelenburgcompliment.nl. Nieuw is dat er op het formulier ook een speciaal veld is opgenomen voor mensen die zichzelf willen nomineren. Organisator Start Foundation wil daarmee stimuleren dat mensen met een goed initiatief niet op anderen wachten om daar erkenning voor te krijgen.

Iedereen die niet beroepshalve actief is op de arbeidsmarkt, maar zich wel inzet om mensen aan werk te helpen, komt in aanmerking. In 2008 ging het Compliment naar de garage van zoon John en vader Gerard Reindertsen uit Utrecht. Zij runnen ruim dertig jaar een garagebedrijf in de Utrechtse probleemwijk Overvecht en geven daar kansarme jongeren de kans om aan hun toekomst te sleutelen. De jongeren worden er opgeleid tot automonteur. Naast Reindertsen werden ook energiebedrijf Nuon en woningstichting Vivare uit Arnhem genomineerd. Nuon biedt mensen zonder opleiding een nieuwe kans via het project Step2Work. Woningstichting Vivare uit Arnhem ondersteunt als onbezoldigd regisseur welzijnsclubs om betere diensten te verlenen aan werkloze jongeren.

Kandidaten kunnen tot 20 oktober a.s. worden voorgedragen. De jury bestaat uit oud-premier Wim Kok, oud-CNV-voorzitter Anton Westerlaken en Uneto/VNI-directeur Titia Siertsema. Dit drietal vormt ook het bestuur van Stichting Start Foundation. Het Compliment wordt uitgereikt op 25 november 2010 door Heleen Hoekstra, destijds de echtgenote van Johan Stekelenburg.

Johan Stekelenburg stond aan de wieg van Start Foundation in 1998 en was er als bestuurder de daaropvolgende jaren actief bij betrokken. Hij verwierf landelijke bekendheid als voorzitter van de FNV en als burgemeester van Tilburg. Begin 2003 werd bij Stekelenburg slokdarmkanker geconstateerd. Hij overleed in september van dat jaar op 61-jarige leeftijd. Het Compliment is een eerbetoon aan Johan Stekelenburg en wordt voor de derde maal uitgereikt.

Plaats een reactie