Nog tien jaar om verdubbeling blinden en slechtzienden tegen te gaan

In 2010 is het nog tien jaar voordat de voorspelling van Vision 2020 uitkomt: een verdubbeling van het aantal blinden en slechtzienden. Er is dus nog slechts tien jaar de tijd om de groei een halt toe te roepen. Alle reden voor het Oogfonds en Het Oogziekenhuis Rotterdam om vandaag een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. “Als we de voorspelling van Vision 2020 ongedaan willen maken, moeten we nu in actie komen!”, stelt Kees Sol, lid van de Raad van Bestuur van Het Oogziekenhuis. Vision 2020 Nederland is onderdeel van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO.

Samenwerken aan vermindering onnodige slechtziendheid
De samenwerkingsovereenkomst is een raamwerk waar tal van projecten uit voort zullen vloeien. Het Oogfonds en Het Oogziekenhuis gaan samen voorlichting geven om ernstige slechtziendheid en blindheid te voorkomen. Om dit realiseren, gaan zij samen opleidingen ontwikkelen. Onder meer om vrijwilligers op te leiden, die in het hele land voorlichting kunnen gaan geven.

Voorzitter van de Raad van Bestuur van Het Oogziekenhuis Frans Hiddema vindt: “Samen met het Oogfonds als nationaal fondsenwerver hebben we genoeg slagkracht om echt een verschil te maken.” Directeur Ingrid Kolkhuis Tanke van het Oogfonds ziet de overeenkomst als een belangrijke stap om een grotere vuist te kunnen maken richting overheid, zodat het voorkomen van blindheid en slechtziendheid op de agenda komt te staan. “Er zijn veel organisaties die zich bezighouden met oogproblemen, slechtziendheid en blindheid. Alleen door samenwerking kunnen we iets bereiken. We nodigen dan ook graag andere organisaties uit om een bijdrage te leveren.”

De samenwerking zal in 2010 bestaan uit onder meer het gezamenlijk geven van voorlichting, gezamenlijk fondsenwerven en het gezamenlijk financieren van wetenschappelijk onderzoek.

Meer informatie: www.oogfonds.nl, www.oogziekenhuis.nl

Wilt u kennismaken met het Oogfonds en Het Oogziekenhuis Rotterdam? Kom dan op 28, 29 of 30 januari 2010 naar de ZieZo-beurs, de jaarlijkse beurs over leven met een visuele beperking. Meer informatie: www.ziezobeurs.nl

Plaats een reactie