Nodazzle – eerste noodverlichting die effectief is bij rook

Rook is doodsoorzaak #1 bij calamiteiten. Naar schatting wordt 50% tot 80% van de sterfgevallen bij brand veroorzaakt door rook. Rook zorgt niet alleen voor slecht zicht, maar ook voor desoriëntatie. De combinatie van deze factoren zorgt dat men veel minder snel de weg naar buiten vindt; zelfs in eigen huis. Een duidelijk verlichte vluchtweg helpt en kan dus veel leed voorkomen. Donderdag 23 juni 2011 is Nodazzle geïntroduceerd: een innovatief noodverlichtingsysteem voor thuisgebruik, waarmee de weg naar buiten sneller gevonden wordt.

Ontwikkeling Nodazzle
Nodazzle is de eerste fabrikant die noodverlichting koppelt aan de gevaren van brand en rookontwikkeling. Deskundigen wereldwijd zijn het er over eens dat de huidige nood- en evacuatieverlichting niet voldoet en aan verbetering toe is. “De aanbevelingen van al deze deskundigen hebben wij ter harte genomen. Ruim vier jaar geleden zijn wij begonnen met het ontwikkelen van een totaal nieuw systeem op het gebied van nood- en evacuatieverlichting.

Dit heeft geresulteerd in een compleet nieuw systeem voor de professionele markt. Echter, als we kijken naar de statistieken, blijkt dat veel slachtoffers van branden in de privé-omgeving vallen. Daarom hebben wij onze innovatieve technologie tevens geschikt gemaakt voor thuisgebruik. Een rookmelder slaat alarm; Nodazzle toont de weg naar veiligheid. Nodazzle gebruikt een speciale kleur licht; het zicht in rook wordt hierdoor aanzienlijk verbeterd”, aldus Michael ten Wolde, directeur van Nodazzle.

Nodazzle meest effectief uit test
Uit verkennende livetests onder toezicht van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) komt naar voren dat Nodazzle veel beter presteert dan bestaande systemen. De gemiddelde vluchttijd met Nodazzle is bijna twee keer sneller dan met het conventionele systeem. Het Nodazzle-systeem wordt door de testpersonen in de belevingstest op alle beoordelingscriteria beduidend beter beoordeeld dan het conventionele systeem en de verschillen zijn nog groter in een situatie met rook.

Veiligheid en gemak
Het is misschien klein leed: een teen stoten in het donker of slaapdronken tegen een deur aan lopen. Ongemak in het donker dat eenvoudig verholpen kan worden met Nodazzle. De slimme technologie weet wanneer iemand in de buurt is en verspreidt onmiddellijk het geruststellende Nodazzle-licht. Men hoeft niet meer te zoeken naar het lichtknopje en de route is duidelijk verlicht. De speciale kleur van het Nodazzle-licht verblindt niet en maakt niemand wakker.

Veilig op reis
Nodazzle heeft ook een toestel ontwikkeld voor veiligheid op reis. De Nodazzle Travel is eenvoudig mee te nemen. Met deze Travel-variant op het nachtkastje is in geval van nood de weg in het donker snel te vinden. Daarnaast biedt het apparaat veel gemak; het licht gaat aan wanneer iemand uit bed stapt en blijft continue branden tijdens het lopen of wanneer het toestel rechtop wordt gezet.

Verkrijgbaarheid
Het Nodazzle-assortiment voor consumenten bestaat uit zes verschillende toestellen geschikt voor ieder type huis. De Nodazzle-toestellen vallen op door hun eigentijdse design. De Nodazzle nood- en veiligheidsverlichtingstoestellen zijn energiezuinig, gemakkelijk in gebruik en eenvoudig te monteren. De prijzen van de verschillende modellen variëren van € 29,95 tot € 255,75 en zijn verkrijgbaar op de website www.nodazzle.com. De servicedesk is bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:00.

2 gedachten over “Nodazzle – eerste noodverlichting die effectief is bij rook”

 1. Noodverlichting is niet bedoeld voor vluchten bij brand! Ook nooit geweest. Dit systeem wellicht wel, daar kan ik niet over oordelen. Het kan i.i.g. nooit echte noodverlichting vervangen. Het aantal ontruimingen als gevolg van brand zijn slechts een fractie van alle ontruimingen. Om de huidige noodverlichtingssystemen dan gelijk maar te diskwalificeren is erg kort door de bocht en getuigd niet van enige kennis en inzicht in veiligheidsrisico’s in gebouwen.

  Overigens is de rook, die is gebruikt in het onderzoek, geen echte rook die wordt veroorzaakt door brand. Deze rook wordt opgewekt door een generator en verspreidt zich snel door een ruimte, waardoor de pictogram-armaturen niet meer zichtbaar zijn. Rook die van een brand afkomt is heet. Als in een ruimte brand is en iemand vlucht die ruimte uit zal de hete rook eerst dalen, vanwege de veel koudere lucht in de vluchtroute. Daar ga je met je mooie rode lampjes. Die verliezen dan hun waarde.

  Het onderzoek van de NIFV is uiterst dubieus. Zeker omdat zij spreken vanuit ervaring met brand en niet met spanningsuitval. Blijkbaar kun je zulke onderzoeken tegenwoordig gewoon kopen. Bedroevend!

  Al met al een prima marketing-stunt, maar het heeft absuluut niets te maken met meer veiligheid in gebouwen. De agressiviteit richting de bestaande noodverlichtingssystemen geeft wel aan dat Nodazzle het niet moet hebben van haar eigen kracht.

  Beantwoorden
 2. Interessante reactie. Wij zijn op dit moment druk doende met de voorbereiding een drietal zorggebouwen te renoveren cq te herbouwen en te voorzien van de meest innovatieve voorzieningen, plus een vorziening voor de tijdelijke herhuisvesting van de bewoners..

  Gaarne contact met de heer Harry s.

  Mailadres is gbrelat@hotmail.com

  Beantwoorden

Plaats een reactie