NMa beboet LHV wegens ongeoorloofde vestigingsadviezen

Huisartsen moeten zelf kunnen bepalen waar zij zich vestigen. Omdat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) haar leden adviseert deze vestigingsvrijheid in te perken, krijgt de brancheorganisatie een boete van EUR 7.719.000 van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Twee functionarissen krijgen een persoonlijke boete van respectievelijk EUR 50.000 en EUR 25.000 omdat de NMa hen verantwoordelijk houdt voor de aanbevelingen van de brancheorganisatie aan de leden. Bijna alle huisartsen in Nederland zijn aangesloten bij de LHV.

Henk Don, bestuurslid van de NMa, spreekt van een kwalijke zaak: “Wij hebben de LHV al in 2001 duidelijk gemaakt dat het beperken van vestigingsmogelijkheden voor huisartsen verboden is. Door de aanbeveling van de LHV om alleen huisartsen toe te laten als de gevestigde huisartsen het hier mee eens zijn, is de kans groot dat een nieuwe huisarts geen eerlijke kans krijgt,” licht Henk Don de beslissing van de NMa toe. “Dit beleid benadeelt niet alleen nieuwe huisartsen, maar ook patiënten en zorgverzekeraars die daardoor minder keuze hebben”. Om geen onduidelijkheid te laten bestaan, heeft de NMa tevens een last onder dwangsom opgelegd, waardoor de LHV verplicht wordt al haar leden en regionale afdelingen te laten weten dat de aanbeveling is ingetrokken. De NMa is het onderzoek naar de LHV gestart naar aanleiding van signalen van ongeruste huisartsen.

Het optreden van de NMa ondersteunt het beleid van de wetgever: zorgaanbieders die goede prestaties leveren, innovatief zijn en de patiënt centraal stellen, moeten hiervoor beloond worden doordat patiënten en zorgverzekeraars voor hen zullen kiezen. Het hanteren van een vestigingsbeleid door huisartsen remt dit af.

Brancheverenigingen spelen doorgaans een belangrijke en positieve rol in sectoren die in ontwikkeling zijn. Zij kunnen de sector verder helpen in een veranderende omgeving. Adviezen over vestiging, prijzen, aanbodbeperking of marktverdeling behoren niet tot het takenpakket van een toekomstgerichte branchevereniging en kunnen een overtreding van de Mededingingswet inhouden.

De NMa gaat per 1 januari 2013 samen met de Consumentenautoriteit en OPTA verder onder de naam Autoriteit Consument en Markt (ACM). De nieuwe toezichthouder wil markten laten werken om de belangen van consumenten te waarborgen. Hiertoe richt de ACM zich op drie pijlers: consumentenbescherming, sectorspecifiek markttoezicht en mededingingstoezicht.

Plaats een reactie