NKI-AVL richt bestralingsruimte in met Ambient Experience en “high precision tumour control” bestralingsapparaat

In het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam wordt op 24 augustus 2010 een bestralingsruimte geopend met een zogenaamde Ambient Experience. Dit is de eerste bestralingruimte waarin dit systeem van Philips Medical Systems is geïntegreerd, en daarmee een wereldprimeur.

Veel patiënten met kanker zijn gespannen voor de behandeling die zij moeten ondergaan. Ambient Experience maakt op creatieve wijze gebruik van omgevingsverlichting en dynamische projectie. De patiënt kiest zelf voor een passend thema dat gekoppeld is aan een bepaalde kleurstelling, wandprojectie en eventueel bijpassende muziek, met als doel zo ontspannen mogelijk de bestralingsbehandeling te ondergaan. Het NKI-AVL verwacht dat patiënten die bestraald worden daardoor beter stil kunnen liggen tijdens de behandeling.

Het bestralingsapparaat beschikt daarnaast over de modernste beeldgeleide technieken om de behandeling aan te passen aan de exacte vorm en positie van de tumor, die van dag tot dag kunnen wijzigen. Het NKI-AVL heeft een langdurige samenwerking met leverancier Elekta. De software voor beeldgeleiding van dit bestralingsapparaat is door onderzoekers van het NKI-AVL ontwikkeld. De combinatie van dit uiterst geavanceerde bestralingstoestel met de Ambient Experience levert de hoogst mogelijke bestralingsprecisie, waardoor minder schade aan gezonde weefsels rond de tumor wordt aangericht.

Het NKI-AVL is de eerste in de wereld waar gebruik gemaakt wordt van een Ambient Experience in combinatie met een “high precision tumour control” bestralingsapparaat.

Mevrouw dr. Els Borst-Eilers, voorzitter van de Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties, is bereid gevonden de bestralingsruimte in het NKI-AVL officieel te openen.

Plaats een reactie