Nijmegen krijgt extra locatie voor radiotherapie

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en het UMC St Radboud gaan samenwerken aan de uitbouw en de instandhouding van goede voorzieningen op het gebied van radiotherapeutische zorg. Concreet leidt dit onder meer tot de bouw van twee bestralingsbunkers en een nieuwe polikliniek onder het Spoedplein van het CWZ.

Zorg dicht bij de patiënt
Door de toenemende vergrijzing stijgt het aantal patiënten met kanker. Omdat bij de behandeling van kanker in veel gevallen radiotherapie (‘bestraling’) nodig is, is extra capaciteit in de regio Nijmegen nodig om alle patiënten snel en goed te kunnen behandelen. Het UMC St Radboud werkt met andere ziekenhuizen samen om dit te realiseren.

UMC St Radboud en CWZ delen de visie om gespecialiseerde zorg zo veel mogelijk dichtbij de patiënten te geven, in een voor hen vertrouwde omgeving.

De afdeling Radiotherapie van het UMC St Radboud richt daarom binnen de muren van het CWZ een radiotherapeutisch centrum in. Het CWZ ziet daarmee de wens uitkomen om patiënten op eigen terrein radiotherapie aan te bieden. Zo kunnen de patiënten van het CWZ straks voor bestraling in hun eigen ziekenhuis blijven. De radiotherapeuten en radiotherapeutisch laboranten van het Radboud verrichten de zorg in het nieuwe centrum, waar nodig ondersteund door fysici van het UMC.

De bouw van de bestralingsbunkers valt voor een deel samen met de bouw van het Spoedplein van het CWZ. Naar verwachting kunnen in 2012 de eerste patiënten in het CWZ bestraald worden.

Oncologisch netwerk Zuidoost-Nederland
Door samenwerking met regionale ziekenhuizen werkt het UMC St Radboud aan de opbouw van een oncologisch netwerk in de regio Zuidoost-Nederland om zo de kwaliteit en continuïteit van oncologische zorg nu en in de toekomst te waarborgen.

Plaats een reactie