Op dinsdag 24 mei 2011 werd in het Diakonessenhuis locatie Utrecht door dr. J.J.J. Bucx bij een man de nieuwste MRI-pacemaker geïmplanteerd: een bijzondere primeur voor Nederland. Het Diakonessenhuis is hiermee in Nederland het eerste en wereldwijd het tweede ziekenhuis dat deze pacemaker heeft geïmplanteerd.
Deze pacemaker is de eerste die niet interfereert met de maximaal mogelijke beeldscherpte van een MRI-scan. Een belangrijke stap voorwaarts: hoe duidelijker de MRI-beelden, des te beter de radioloog de diagnose kan stellen. Daarbij is deze ACCENT MRI-pacemaker ook nog eens snel en eenvoudig te implanteren door de cardioloog en wordt volledig vergoed door de verzekering.
Dr. Bucx: “Superieur ten opzichte van wat we tot dusverre hadden”
Met een conventionele of gangbare pacemaker mag een patiënt geen MRI-scan ondergaan. De pacemakerdraden, die werken als een antenne, vangen dan zoveel energie op van de MRI scanner dat ze verhit worden. Mogelijk gevolg daarvan is schade aan de hartwand. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale pacemakerdraden die dat nadeel niet hebben. De kunst hierbij is om een MRI-bestendige pacemakerdraad te ontwikkelen, die net zo gemakkelijk te implanteren is als een niet-MRI-bestendige pacemakerdraad. Precies dat is met de ACCENT MRI gelukt, aldus de eerste reactie van dr. Bucx: “De mooie, soepele draad bood me precies wat ik er van verwachtte. Het is superieur ten opzichte van wat we tot dusverre hadden”.
Grote vlucht MRI-pacemakers
De eerste Nederlandse patiënt kreeg deze nieuwe MRI-bestendige pacemaker vanwege duizeligheidsklachten en flauwvallen ten gevolge van een hartritmestoornis. Omdat de kans heel groot is dat een pacemakerpatiënt in de toekomst een MRI-scan moet ondergaan, verwacht dr. Bucx dat de toepassing van MRI-bestendige pacemakers een grote vlucht zal nemen. MRI-scans worden immers steeds vaker aangevraagd, door steeds meer specialisten; van orthopeden en neurologen tot oncologen en cardiologen. “Het is eigenlijk een gewone pacemaker die alles kan wat een huidige pacemaker ook kan. Waarom een patiënt dan de geweldige mogelijkheden van een MRI-scan met maximale beeldkwaliteit ontzeggen?”, aldus dr. Bucx. St. Jude Medical, brein achter de ACCENT MRI-pacemaker, stelt de nieuwe MRI-pacemaker in eerste instantie beschikbaar aan een beperkt aantal Europese ziekenhuizen. Later dit jaar zal de pacemaker voor alle ziekenhuizen beschikbaar zijn.
Over St. Jude Medical
St. Jude Medical is een wereldwijde koploper in medische technologie en diensten die erop zijn gericht artsen meer controle te bieden in de behandeling van hart- en neurologische aandoeningen en chronische pijn. St. Jude Medical stelt zich tot doel om de geneeskunde te bevorderen door risico’s waar mogelijk weg te nemen of te verminderen en zo bij te dragen aan een succesvolle behandeling van iedere patiënt. Het hoofdkantoor van St. Jude Medical is gevestigd in St. Paul, USA, en kent vier hoofddivisies: hartritmestoornissen, boezemfibrillatie, cardiovasculair en neuromodulatie. Voor meer informatie over St. Jude Medical: www.sjm.com.