Nieuwe ziekenhuismaaltijden zijn ‘roomservice a la carte’

0
1281

Ziekenhuizen kunnen vanaf nu 30 speciale kleine gerechten met relatief hoge voedingswaarde serveren voor patiënten met minder of wisselende eetbehoefte. Eetlust is vaak een groot probleem voor veel patiënten.

Chefkok Pascal Jalhaij

De kleinere porties en ruime keuze zijn bedoeld als oplossing om hen beter te laten eten. Het is voor het eerst dat speciale kleine gerechten voor ziekenhuispatiënten vriesvers beschikbaar zijn.

Chefkok Pascal Jalhay (kookte twee sterren bij Vermeer) ontwikkelde voor Chef Martin (Marfo) speciale receptuur die past bij de bijzondere smaak- en geurbeleving van patiënten. Naast smaak en hoge voedingswaarde zijn presentatie en eetbaarheid van belang: aantrekkelijke kleine porties, die ook met één hand makkelijk te eten zijn, op een mooi opgemaakt bord. De Kleine Gerechten zijn kleiner dan gemiddeld (300 gram vs 450 gram), en tegelijk rijk aan eiwitten (50% hogere eiwitdichtheid per 100 gram) en calorieën. Patiënten die deelnamen aan pilots in het Diakonessenhuis in Utrecht en het Spaarne Ziekenhuis waren enthousiast over de maaltijden.

Marfo, Chef Martin, ziekenhuismaaltijden, 1

Mensen die een behandeling ondergaan, of erg ziek zijn, moeten goed eten en hebben daar tegelijkertijd vaak geen zin in. Smaak en geurbeleving veranderen tijdens ziekte en behandeling (60%)(1). Met name oncologische patiënten kampen regelmatig met gewichtsverlies (85%), onder andere door sterk verminderde of wisselende eetlust (75%). Dit is niet goed voor hun lichamelijke gesteldheid. Door extra aandacht voor de maaltijdbeleving kunnen zorgverleners en producenten structureel bijdragen aan de kwaliteit van leven van patiënten.

Marfo, Chef Martin, ziekenhuismaaltijden, 2

Ira van der Plas, diëtist-adviseur Menu en Dieet van Marfo en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten in de regio Utrecht: “Eetlust bij patiënten is een groot probleem. Omdat de wensen van sommige patiënten elke dag anders zijn, is ruime keuze belangrijk en zijn er veel verschillende Kleine Gerechten, die op elk moment van de dag geserveerd kunnen worden. Marfo verwacht met deze nieuwe roomservice-maaltijden een essentiële bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven en behandeling van patiënten met een wisselende eetlust.”

‘Lekkere smaak en fijn om iets hartigs te eten op zo’n lange behandeldag. De portie is precies goed en het eten ziet er mooi uit. De kwaliteit van een toprestaurant.’ (Patiënten afdeling Oncologie tijdens pilot)

Pascal Jalhay, Chef-createur bij Marfo: “Zeker oncologiepatiënten hebben specifieke wensen. Onze gerechten zijn gemaakt op basis van hun ervaringen. Ze zijn klein, lekker en rijk aan eiwitten en calorieën. Omdat ze op elk moment van de dag kunnen worden bereid, eten patiënten stukken beter en genieten zij er ook echt van. Dat kan door slim en verrassend gebruik te maken van kruiden en smaken in de 30 verschillende gerechtjes: wat meer zuur hier of wat meer bitter daar. Ik ben oprecht trots dat wij dit voor hen kunnen doen. Wij ontwikkelden deze maaltijden met een heel bijzonder gevoel.”

(1) Onderzoeksverantwoording Minase 2012