Nieuwe vragenlijst voor astmapatiënten helpt huisarts bij diagnose en behandeling

Astma is een veelvoorkomende chronische ziekte. In 80% van de gevallen worden patiënten met astma behandeld door de huisarts. Een nieuw ontwikkelde vragenlijst stelt de huisarts in staat om de ernst en de verandering van hyperreactiviteit van de luchtwegen bij astmapatiënten te kunnen meten.

Toepassing van deze vragenlijst in een nieuwe vorm van ketenzorg tussen de huisarts en de longarts in het ziekenhuis, maakt het mogelijk dat de huisarts de regiefunctie behoudt bij de behandeling van patiënten met chronische longziekten. Huisarts Roland Riemersma uit Appingedam heeft de nieuwe vragenlijst ontwikkeld en gevalideerd in samenwerking met de vakgroep Huisartsgeneeskunde en het GRIAC (Groningen Research Institute of Astma and COPD) van het UMCG/RUG. Riemersma promoveert op 24 januari op dit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Tot nu toe wordt hyperreactiviteit van de luchtwegen bij astma in het ziekenhuis gemeten door middel van een tijdrovende provocatietest die vervelend is voor de patiënt. Bovendien is deze test duur. Door het nieuwe meetinstrument in te zetten bij de huisarts kan de diagnostiek, behandeling en begeleiding van astmapatiënten laagdrempelig bij de huisarts worden uitgevoerd.

Ketenzorg
Riemersma werkt al jaren intensief samen met longartsen van verschillende ziekenhuizen in Groningen en het Huisartsenlab Noord. De samenwerking heeft in 2007 geleid tot implementatie van een nieuw systeem van ketenzorg voor de behandeling van patiënten met astma en/of COPD, een verzameling van longziekten waaronder chronische bronchitis en longemfyseem. Het doel van deze vorm van ketenzorg bij astma/COPD is om sneller een juiste diagnose te stellen, en het overleg tussen de longarts en huisarts te stroomlijnen waarbij de regie voor de patiënt bij de huisarts ligt. Voor dit project is ondersteuningssoftware ontwikkeld. Deze software zorgt ervoor dat alle zorgaanbieders in de keten van de behandeling van patiënten met astma of COPD beschikken over gegevens zoals het effect van de astmabehandeling, de mate van longbeschadigingen bij COPD, rookgedrag en informatie over de inhalatietechniek van de patiënt. In zijn onderzoek heeft Riemersma aangetoond dat de vernieuwde ketenzorg bij astma/COPD meerwaarde heeft in de huisartsenpraktijk omdat de huisarts over alle relevante informatie beschikt.

Het onderzoek is gefinancierd door AstraZeneca B.V. Nederland.

Curriculum Vitae
Roland Riemersma (Velp, 1962) studeerde Geneeskunde aan de RUG. Riemersma is huisarts in Appingedam en heeft 1 dag in de week een onderzoeksaanstelling bij het UMCG/RUG. Hij heeft zijn promotieonderzoek uitgevoerd bij de vakgroep Huisartsgeneeskunde en het GRIAC, Groninger Research Institute of Astma and COPD, van het UMCG/RUG. De titel van het proefschrift is: ‘New developments in the treatment, diagnosing and management of astma in general practice’.

1 gedachte over “Nieuwe vragenlijst voor astmapatiënten helpt huisarts bij diagnose en behandeling”

Plaats een reactie