Nieuwe vorm van pijnstilling bij VieCuri

Bij VieCuri krijgen patiënten met dikkedarmkanker na een darmoperatie geen infuus meer met morfine maar een nieuw soort pijnstilling. 

Jaarlijks zijn er ongeveer 4.500 patiënten van 70 jaar of ouder waarbij de gangbare pijnstilling met morfine zeer nadelig is. Door een nieuwe methode, bedacht in VieCuri, hebben patiënten minder pijn en herstellen ze sneller.

Bijwerkingen morfine

Juist bij oudere patiënten zijn de bijwerkingen van morfine berucht. Denk aan misselijkheid, duizeligheid, valgevaar, obstipatie en bij langdurig gebruik de kans op verslaving.

Chirurg-oncoloog Jeroen Vogelaar bedacht een alternatieve methode van pijnstilling, waardoor deze bijwerkingen voorkomen kunnen worden. Zorgverzekeraar VGZ is er zo enthousiast over dat de innovatie is genomineerd voor de Zinnige Zorg Award.

Chirurg-oncoloog Jeroen Vogelaar
Chirurg-oncoloog Jeroen Vogelaar.

Minder pijn en eerder naar huis

Chirurg-oncoloog Jeroen Vogelaar wilde zo min mogelijk morfine gebruiken als pijnstilling na een operatie. Met dat doel, bedacht hij de continue pijnstilkatheter.

“Meteen na de ingreep plaatsen we een dun slangetje in de wond. Dat slangetje loopt naar de buikwand, waar het wordt aangesloten op een vacuümpompje. Dit pompje is zo afgesteld dat er continu een pijnstillend middel via de wond op het buikvlies komt, precies op de plek waar de zenuwen zich bevinden die voor de meeste pijn zorgen. Patiënten kunnen sneller uit bed, hebben veel minder pijn en kunnen daardoor dagen eerder naar huis. Het is echt een win-winsituatie”.

Nieuwe methode ook inzetbaar bij andere operaties

De chirurgen in VieCuri zijn als eersten in Nederland gestart met deze nieuwe vorm van pijnstilling. Andere ziekenhuizen nemen de succesvolle werkwijze inmiddels over.

Naast het gebruik van deze pijnstillingsmethode na darmoperaties bij dikkedarmkanker wordt het in de toekomst zeer waarschijnlijk breder ingezet binnen VieCuri. Bijvoorbeeld binnen de mammachirurgie en dan in het bijzonder bij de zogenaamde (directe) DIEP-borstreconstructies.

Zinnige Zorg Award

‘Zinnige zorg’ is zorg die resulteert in een direct voordeel voor de patiënt en tevens eenvoudig door andere ziekenhuizen/zorgverleners in te voeren is. De nieuwe vorm van pijnstilling die VieCuri-chirurg Jeroen Vogelaar heeft ontwikkeld, is door VGZ genomineerd voor de Zinnige Zorg Award.

Uit ruim 200 ideeën zijn 14 initiatieven geselecteerd, waarvan VieCuri het enige Limburgse ziekenhuis is met een nominatie. De vijf initiatieven met de meeste stemmen gaan naar de finale op 1 juni 2021 en maken kans op een gouden, zilveren of bronzen Zinnige Zorg Award. De winnaars ontvangen een geldprijs die zij besteden aan de zorgvernieuwing.

Stemmen kan nog tot 30 mei via www.vgz.nl/pijnstilling-darmoperatie.

Plaats een reactie