Nieuwe trainingsvorm voor patiënten met ernstig COPD

Veel patiënten met ernstig COPD zijn fysiek minder actief door klachten van kortademigheid. Als gevolg hiervan worden de beenspieren steeds zwakker en wordt de fysieke conditie steeds slechter.

Hierdoor worden patiënten met ernstig COPD vaak beperkt in hun dagelijks leven en gaat de kwaliteit van leven sterk achteruit. Volgens de internationale COPD behandelrichtlijnen, komen deze patiënten in aanmerking voor longrevalidatie.

Longrevalidatie richt zich op de verbetering van de fysieke en psychologische conditie bij patiënten met COPD. Daarom bestaat multidisciplinaire longrevalidatie onder meer uit fysieke training, ergotherapie en psychosociale begeleiding. Echter, patiënten met ernstig COPD kunnen de fysieke training niet altijd goed volgen door ernstige kortademigheid tijdens fysieke inspanning. Daarom is er grote vraag naar nieuwe trainingsvormen die geen klachten van kortademigheid oproepen.

In CIRO+, een kenniscentrum voor COPD in Horn (Limburg), hebben ze de afgelopen twee jaar een nieuwe trainingsvorm ontwikkeld en bestudeerd: elektrische spierstimulatie van de beenspieren. Uit een grote studie, die onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax, blijkt dat spierstimulatie van de beenspieren de spierkracht duidelijk kan verbeteren, in dezelfde mate als krachttraining.

Daarnaast verbeterde ook de wandelafstand, de fietsduur en de kwaliteit van leven van de patiënten met ernstig COPD. “De elektrische spierstimulatie wordt door patiënten met ernstig COPD goed verdragen, omdat er nauwelijks meer ademhaling voor nodig is. Terwijl bij fietsen, wandelen en krachttraining de ademhaling extra wordt belast” zegt drs. Maurice Sillen, fysiotherapiewetenschapper bij het CIRO+.“De longfunctie verbetert niet door longrevalidatie. Echter door de conditie van de beenspieren te verbeteren, kunnen deze patiënten meer thuis doen met minder klachten”.

Deze gerandomiseerde studie laat zien dat patiënten met ernstig COPD en klachten van kortademigheid in rust toch goed trainbaar zijn. “Met deze nieuwe trainingsvorm als onderdeel van multidisciplinaire longrevalidatie, zijn we in staat om de kwaliteit van leven te verbeteren bij patiënten die reeds meerdere longmedicamenten krijgen omwille hun klachten van kortademigheid” zegt prof. dr. Emiel Wouters, hoogleraar Longziekten in MUMC+ en medeauteur. “Dit toont nogmaals aan dat longrevalidatie een grote toegevoegde waarde heeft in de zorgketen voor patiënten met COPD”.

Plaats een reactie