Nieuwe therapie voor psychische klachten werkt goed

0
722

Problem-solving treatment (PST) blijkt effectief als behandeling van patiënten met psychische klachten. Dat blijkt uit onderzoek van huisarts-onderzoeker dr. Lieke Hassink-Franke, werkzaam bij het UMC St Radboud.

Ongeveer een kwart van de mensen die de huisarts bezoeken, komt daar met psychische klachten. De achterliggende problematiek is uiteenlopend: van depressiviteit tot spanningen in het gezin of financiële problemen. Huisarts-onderzoeker Hassink-Franke heeft onderzocht wat het effect is van een problem-solving treatment (PST), vergeleken met de gebruikelijke zorg.

Focus verleggen
PST is een korte psychologische behandeling, afgeleid van cognitieve gedragstherapie. Patiënten leren hoe zij hun eigen vaardigheden kunnen gebruiken om problemen in het dagelijks leven te hanteren. PST wordt gegeven door de huisarts, na een training van twee dagen. Hassink-Franke licht toe: ‘Bij PST is het de bedoeling dat de patiënt de focus verlegt van de klachten naar de achterliggende problemen en dan die problemen leert aan te pakken.’

De gebruikelijke zorg richt zich op het bieden van een luisterend oor, het voorschrijven van medicatie of het doorverwijzen naar een specialist. Zowel artsen als patiënten geven meestal de voorkeur aan een niet-medicamenteuze behandeling. PST bevordert patient-empowerment, een Amerikaanse term die aangeeft dat de patiënt zelf de regie leert voeren over z’n gezondheid.

Significante verbetering
Aan het onderzoek deden 81 huisartsen mee en 202 volwassen patiënten met psychische klachten. Van de patiënten die PST kregen, verbeterde de gezondheidstoestand significant méér dan van de mensen die de standaardzorg kregen. Het effect was ook na negen maanden nog aanwezig.

Huisartsen werken graag met de methode, heeft Hassink-Franke ervaren. Het is een belangrijk houvast in hun dagelijks werk. Ze pleit ervoor de PST-training als vast onderdeel op te nemen in de opleiding tot huisarts.