Nieuwe techniek in RKZ ter voorkoming hartinfarcten

Voor de eerste keer is in het RKZ een kransslagaderonderzoek door middel van een CT scan gedaan, waarbij ook het calciumgehalte in de vaten werd gemeten. Het Rode Kruis Ziekenhuis is hiermee het eerste ziekenhuis in de regio dat met deze nieuwe onderzoekstechniek werkt.

Minder belastend voor patiënt

De patiënt die het eerste onderzoek onderging, had last van druk op zijn borst, en er komen veel hart- en vaatziekten voor in zijn familie. Door de nieuwe manier van onderzoek is een invasieve aanpak (het inbrengen van een instrument) niet nodig. Dit verkleint de kans op complicaties. Daarnaast is de patiënt minder lang blootgesteld aan straling dan bij de gebruikelijke hartkatheterisatie. Na het onderzoek bleek hij gezond.

Gewoon infuusnaaldje
Cardioloog Paul Boom reisde af naar een cursus in Amerika om zich in deze techniek te specialiseren: “Bij de nieuwe methode volstaat het inbrengen van een gewoon infuusnaaldje waarmee de contrastvloeistof toegediend wordt. Door de geavanceerde software in de nieuwe CT-scan worden de vaten duidelijk in beeld gebracht, ondanks de snelle bewegingen van het hart. Deze snellere onderzoeksmethode is een stuk minder belastend.”

Wel of geen kransslagadervernauwing
De nieuwe onderzoeksmethode wordt vooral ingezet bij patiënten bij wie het niet duidelijk is of ze kransslagadervernauwing hebben. Wanneer bloedonderzoek en een fietstest geen uitsluitsel geven, werd tot nu toe bij deze patiënten toch hartkatheterisatie gedaan, of ze werden doorgestuurd naar het Spaarne Ziekenhuis voor nucleair onderzoek. Dat is nu in principe niet meer nodig.

Routine
Het RKZ gaat de komende periode nog proefdraaien met de nieuwe methode. Per 1 januari 2011 wordt de onderzoeksmethode routine.

Plaats een reactie