Nieuwe sterilisatiemethode vaak onbekend bij vrouwen

Als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland is het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis begonnen met Adiana, een snelle sterilisatiemethode voor de vrouw waarbij geen verdoving nodig is, maar een pijnstiller volstaat. De methode is nog niet erg bekend in Nederland, terwijl deze nieuwe methode vele voordelen kent. Twee keer zoveel vrouwen worden nog steeds gesteriliseerd onder narcose, terwijl deze ingreep nu ook poliklinisch mogelijk is, in slechts 10 minuten.

Een vrouw krijgt verschillende methoden aangeboden wanneer zij besluit haar vruchtbaarheid te beëindigen. Afhankelijk van de gebruikte manier is dit een laparoscopische (onder narcose) of hysteroscopische (met een kijkbuis) sterilisatiemethode. Na de Ovabloc- en de Essure-sterilisatie-methodes is het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) gestart met een nieuwe vorm van hysteroscopische sterilisatie: de Adiana. Deze methode, die in de VS is ontwikkeld, bestaat uit een poliklinische ingreep zonder opereren of hormoongebruik. Toch vinden in Nederland nog twee keer zoveel buikoperaties plaats en is hierbij altijd een narcose nodig hoe veilig de ingreep ook is. De meeste vrouwen ervaren vaak enkele dagen buikpijn na de behandeling.

Gynaecoloog Thurkow
Volgens gynaecoloog A. Thurkow is het opvallend dat de hysteroscopische benadering nog redelijk onbekend is, terwijl die zoveel voordelen biedt: geen incisie, geen narcose of complicaties en geen dagen buikpijn naderhand. “Tijdens de ingreep brengen we met behulp van een kijkbuis alleen twee plugjes aan in de beide eileiders. In de daaropvolgende maanden groeien lichaamscellen rond de plugjes, waardoor de eileiders hermetisch worden afgesloten,” aldus Thurkow. “De Adiana heeft in vergelijking met de twee andere hysteroscopische sterilisatiemethoden het voordeel dat er geen materiaal uitsteekt in de baarmoederholte en slechts 10 minuten duurt”.

Groepsconsulten
Tijdens informatieve groepsconsulten worden patiënten op de hoogte gesteld van de verschillende sterilisatiemethoden die mogelijk zijn. Het SLAZ is één van de weinige ziekenhuizen die alle drie de hysteroscopische sterilisatiemethoden aanbiedt. Een team is aanwezig tijdens het groepsconsult om vragen te beantwoorden en toelichting te geven over de voor- en nadelen van verschillende sterilisatiemethodes die per individu relevant kunnen zijn bij het maken van een beslissing. Ook individueel worden afspraken ingepland om persoonlijke vragen te beantwoorden.

Plaats een reactie