Nieuwe Snoezelbus voor mensen met een beperking en epilepsie

Zaterdag 14 december 2013 wordt de nieuwe Snoezelbus aan de voet van de Euromast feestelijk geopend door de Rotterdamse wethouder Marco Florijn. In deze bus kunnen mensen met een zware beperking en epilepsie snoezelen. Snoezelen is een van de weinige manieren om te ontspannen voor deze kwetsbare groep. De nieuwe Snoezelbus is financieel mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

De oude Snoezelbus, een oude Rotterdamse stadsbus, was nodig aan vervanging toe. Deze bus kon namelijk niet overal in Nederland komen vanwege milieunormen. “Het is fantastisch dat wij een nieuwe, duurzame Snoezelbus hebben kunnen aanschaffen”, vertelt een van de initiatiefneemsters Laura Fransen. “De Snoezelbus biedt de enige mogelijkheid voor meervoudig beperkte kinderen en volwassenen die op locatie willen snoezelen. Want helaas is er niet voor iedereen een snoezelruimte in de buurt beschikbaar.”

Snoezelen op locatie
Snoezelen is ontspannen in een ruimte waarin voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden de zintuigen aangenaam prikkelen. “Mensen die gebruikmaken van onze bus kunnen vaak slecht communiceren met de omgeving en hebben weinig activiteiten in het dagelijkse leven waardoor ze kunnen ontspannen. Zij beleven plezier aan de Snoezelbus”, zegt Laura. De nieuwe bus is niet alleen duurzaam, maar biedt nog meer voordelen: “Voorheen konden mensen in een rolstoel niet alle snoezelelementen in de bus bereiken. Door een tilliftsysteem is dit nu wél mogelijk. Ook hebben we meer interactieve elementen in de bus kunnen plaatsen.”

Belang voor mensen met epilepsie
Het Epilepsiefonds ondersteunt de Snoezelbus al jaren, omdat zeventig procent van de mensen die gebruikmaakt van deze bus een vorm van epilepsie heeft. Het Epilepsiefonds ontving begin dit jaar een extra bijdrage van 287.000,- euro van de VriendenLoterij voor de realisatie van een nieuwe Snoezelbus. De VriendenLoterij steunt goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn. Deelnemers aan de loterij kunnen zelf aangeven voor welk goed doel zij meespelen.

Plaats een reactie