Nieuwe richtlijn osteoporose

Fractuurpreventie, dat is waar het om gaat in de nieuwe CBO-richtlijn osteoporose. Hij kwam tot stand met veel deskundige input van VUmc. Onder voorzitterschap van reumatoloog prof. dr. Willem Lems, werd twee jaar aan de landelijke richtlijn gewerkt.

Wat al jaren de praktijk is binnen VUmc, wordt landelijk beleid: iedere vijftigplusser die behandeld is voor een botbreuk, ontvangt een oproep voor een botdichtheidsmeting. Verminderde botdichtheid, osteoporose, leidt vaak tot fracturen bij vrouwen na de menopauze. Maar ook mannen krijgen zo’n oproep, want ook zij lopen een verhoogd risico op breuken.

Je zou het een paradigm shift kunnen noemen. Ging het in de eerdere richtlijnen nog om de diagnostiek en behandeling van osteoporose bij vrouwen van 50 jaar en ouder, nu is het doel vooral om door screening onder alle groepen met een verhoogd risico op osteoporose, de kans op botbreuken te verkleinen. ‘Verminderde botmineraaldichtheid is op zichzelf natuurlijk geen probleem’, zegt Willem Lems. ‘Als patiënt heb je daar helemaal geen last van. Wat je wilt bereiken is dat minder mensen iets breken. Elk jaar komen meer dan 80.000 vijftigplussers bij de traumatoloog of orthopedisch chirurg terecht met een fractuur. Dat is natuurlijk heel veel. En bovendien weten we dat als iemand eenmaal een botbreuk heeft gehad, de kans heel groot is dat dat binnen twee jaar weer gebeurt.’

Lees verder: We willen vooral bereiken dat minder mensen iets breken

Plaats een reactie