Sinds dit jaar voert het Jeroen Bosch Ziekenhuis een nieuwe operatie uit. Dit is de zogenaamde Laparo-Endoscopic Single-Site surgery, kortweg LESS. De ingreep maakt één klein sneetje, meestal in de navel, om zo bijvoorbeeld een galblaas of ontstoken blindedarm te verwijderen. Hierdoor zijn de littekens van de operatie nagenoeg onzichtbaar.
Een buikoperatie is vaak erg ingrijpend. Vroeger maakte men bij buikoperaties één lange snee in de buik om toegang te krijgen tot de buikholte. Hier hield de patiënt steeds een groot litteken aan over. Ook de hersteltijd was relatief lang. Maar inmiddels zijn de chirurgische ingrepen enorm verbeterd. Sinds de jaren ’80 bestaat de kijkoperatie. Hierbij werken chirurgen met speciale instrumenten en een mini camera die via vier kleine sneetjes in de buik worden ingebracht. Dit leverde veel voordelen op: minder pijn na de operatie en een kortere hersteltijd.
LESS-techniek
Sinds een jaar is er een kijkoperatie beschikbaar die nog minder belastend is: de zogenaamde Laparo-Endoscopic Single-Site surgery, kortweg LESS. Het is eigenlijk een verfijning van de bestaande kijkoperatie. De ingreep kan gedaan worden door één klein sneetje te maken, meestal in de navel. Bij deze techniek wordt er een kort buisje in de navel gebracht waar alle instrumenten en camera inzitten. Daarna wordt de buik opgeblazen met koolzuurgas. Zo ontstaat er een soort werkruimte en kan de operatie beginnen. De LESS-techniek is bedoeld voor veel standaard kijkoperaties bij chirurgie, urologie en gynaecologie. Maar op dit moment wordt de operatietechniek voornamelijk toegepast om een galblaas of ontstoken blindedarm te verwijderden.
Voordelen
De toegevoegde waarde van deze techniek is dat de patiënt achteraf veel minder pijn heeft. Ook zijn de bijwerkingen beperkt en gaat het herstel sneller. Daarnaast is het cosmetische aspect enorm belangrijk. Want als er een opening in de navel wordt gemaakt, is het litteken van de operatie nagenoeg onzichtbaar. De operatie duurt slechts 45 minuten en de patiënt gaat meestel binnen één dag naar huis. Na ongeveer een week kan iemand gewoon weer eten, drinken en dagelijkse dingen oppakken.
Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn onder andere Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.