Nieuwe NIVEL-website onderzoek chronisch zieken en gehandicapten

0
498

Het NIVEL heeft een nieuwe website voor het onderzoek met panels van chronisch zieken en gehandicapten, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met astma en COPD en binnenkort het nieuwe panel van mensen met kanker. De nieuwe site biedt recente cijfers en publicaties, en is thematisch ingericht op onderzoek naar participatie, zorg, en werk en inkomen.

Het NIVEL doet al jaren onderzoek naar de zorg- en leefsituatie van mensen met een chronische ziekte of handicap met landelijke panels. Dit panelonderzoek is de laatste jaren fors uitgebreid. Er wordt onderzoek gedaan met:

– Het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG), dat bestaat uit ruim 3500 zelfstandig wonende mensen met een chronische ziekte of motorische of zintuiglijke beperking.
– Het Panel Samen Leven (PSL), dat bestaat uit meer dan 600 mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking en ruim 400 naasten. Dit zijn meestal ouders, een broer of zus, en soms een goede vriend of een begeleider van de wooninstelling.
– Het Panel voor mensen met Astma en COPD, van ruim 1000 mensen met Astma en COPD.
– Een panel van mensen met kanker is in oprichting.

Drie thema’s
Op de nieuwe website kunt u alles lezen over de panels en over het onderzoek dat met deze panels plaatsvindt. Het onderzoek richt zich op drie brede thema’s: participatie, zorg, en werk en inkomen. Op de website zijn recente cijfers en publicaties over deze onderwerpen te vinden en te downloaden. Voor panelleden is er een aparte pagina met nieuwsbrieven, praktische informatie en met een mogelijkheid tot het stellen van vragen.